måndag 5 oktober 2015

Semlor med hamp- och linfrön

Ett vackert veckoslut bestämde jag mig som så många andra tidigare vackra veckoslut för att baka semlor. Och bara för att ha något att sätta upp på bloggen blandade jag i hälsosamhetens namn ned en massa fröigheter i degen, vilket föll i vissas tycke, medan andra mest undrade vad det var semlorna innehöll som så fastnade mellan tänderna på en.


Ingredienser (24 st.):
5 dl mjölk
2 ps torrjäst
1 tsk salt
1 msk honung
½ dl linfrön
½ dl hampfrön
10-12 dl semlemjöl
1 dl olja

Värm upp mjölken till ungefär 42°C. Blanda ihop torrjästen med litet mjöl, och rör ner i mjölken. Blanda i även saltet, honungen och fröen. Tillsätt sedan allt mer mjöl medan du blandar om och senare knådar degen, allt tills degen uppnått den rätta konsistensen. Knåda till sist i oljan, och lägg sedan degen att jäsa på en varm plats i ungefär en halv timme.

Och vilken fin deg det blev då!
För att spara lite tid tog jag sedan till ett litet lathetsknep vad gäller formandet av semlorna. Tryck jämnt ut degen på en bakplåtspapprad ugnsplåt, och skär med kniv degen i 24 lika stora delar. Pensla med vatten, mjölk eller ägg, och grädda i 200°C i ungefär 15 minuter.


Extra spänning får man sedan dessutom i sina semlor om man köper linfröna i en färdig blåbärsinnehållande blandning, för hur glad blir man inte då man intet ont anande hittar ett blåbär i sin semla!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar