söndag 11 oktober 2015

Rödbetsbrownies

Här kommer nu äntligen något för alla er vars trädgårdar kryllar av rödbeta! Bara för att briljera med mina existerande om än något rostiga spanskakunskaper har jag denna gång tagit receptet från en spansk bakblogg som jag följer. Det enda jag egentligen behövde översätta var själva rödbetan.

Ingredienser:
300 g kokt rödbeta (två stycken använde jag)
250 g smält hushållschoklad
250 g rumsvarmt smör
3 dl socker
3 ägg
1 dl kakaopulver
1 ½ dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
1 krm salt

Puréa rödbetan. Själv använde jag mig av förkokt rödbeta direkt från närmarketens grönsakshylla, men om du använder så kallad riktig rödbeta med skal och skaft och allt bör du då komma ihåg att koka och skala den innan puréandet.

Användning av sterila engångshandskar vid hantering av rödbetan är ingen dum idé alls.
Vispa sockret och smöret. Tillsätt äggen ett i taget, och vispa mellan varven. Blanda i rödbetspurén (och märk att smeten vid det här laget mest liknar något man kan hitta i samband av dissektioner) och den smultna chokladen.

Om ni förstår vad jag menar...
Blanda sedan sinsemellan de resterande torra ingredienserna, och rör ned dem i smeten. Bred ut smeten i en ugnsform på ca 20x30 cm, och grädda i 175°C i ungefär 35 minuter.


Låt mig nu klargöra en sak. Jag tycker inte om rödbeta. I allt från salladsbord till olika lådor undviker jag rödbeta så gott jag kan. Men speciellt i smeten passade rödbetan i mycket bra - gjorde helt enkelt smeten behagligt lätt och luftig.I den färdiga brownien smakade de välgräddade kanterna ändå bättre än den degiga mitten (grädda alltså rödbetsbrownien några minuter längre än du skulle grädda en vanlig brownie), rödbetssmaken framträdde liksom kraftigare just i mitten. Men även om rödbetsbrownien fick kommentarer i stil med "smakar för hälsosamt", så passar den nog mycket väl i sällskap av lite glass.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar