lördag 5 september 2015

Randig salmiaktårta


Ja, jag fick äntligen till stånd att a) beställa mig en flaska salmiakmixer och b) prova Kinuskikissas recept på den salmiaksmakande sebratårtan, som nog väckt en del uppståndelse under våren och sommaren som gått. Och som jag har väntat på att få sätta tänderna i denna riktigt, riktigt salmiakiga kaka!

Ingredienser, bottnen:
250 g Marianne-kex
50 g smör
1 msk salmiakmixer (Apteekin salmiakki-mixer)
½ dl kakaopulver

Krossa Marianne-kexen ordentligt. Smält smöret, och blanda sedan samman alla ingredienser. Tryck ut blandningen på bottnen av en form med löstagbar kant.


Ingredienser, salmiakdelen:
5 gelatinblad
2 ½ dl salmiakmixer
2 ½ dl vatten
2 msk socker
½ dl majsstärkelse

Lägg gelatinbladen att blötas i kallt vatten. Blanda samman salmiakmixern och vattnet i en kastrull, och rör ner sockret och majsstärkelsen i blandningen. Koka upp, och flytta sedan kastrullen från plattan. Rör i de urkramade gelatinbladen, och koka upp en gång till. Lägg i ett kallt vattenbad, och rör om med jämna mellanrum tills salmiakblandningen kallnat.

Ingredienser, vaniljdelen:
8 gelatinblad
600 g vaniljyoghurt
700 g vaniljkvarg
½ dl socker
1 dl vatten

Vispa samman yoghurten och kvargen, och tillsätt sockret. Koka upp vattnet, och rör i gelatinbladen. Blanda gelatinvattnet i yoghurtblandningen.

Nu börjar den spännande delen! Börja med att hälla ut en klick (en knapp deciliter-stor klick) vaniljblandning på bottnen. Fortsätt med att hälla ut en lite mindre klick salmiakblandning mitt i vaniljklicken. Häll turvis av båda klickarna mitt i kakan, för att uppnå ett spiralmönster. Märk att du kan justera hur hårt blandningen träffar klicken genom att justera höjden du häller ifrån. Minska också klickarnas storlek allt medan du närmar dig mitten på mönstret, för att så uppnå ett jämnt resultat.

Det är inte meningen att färgerna ska blanda sig, men ser ganska tufft ut ändå, eller hur?

Nog smakar det salmiak nog, just sådär lämpligt mycket salmiak! Så vad gäller smaken får kakan ett riktigt solklart godkänt. Vad gäller konsistensen sedan, så är den ju just sådan som man kan vänta sig att konsistensen är på en kaka som innehåller tretton gelatinblad. Kall och sladdrig, en riktigt gelétårta. Det tåls ännu att funderas på hur denna sladdrighet kan minskas. 

Och för dig som inte råkar vara en vän av salmiak, men som ändå läst så här långt: bottnen på denna kaka var den godaste ostkakebottnen jag hittills påträffat! Kinuskikissa hade själv använt Dominokex, men kära hjärtanes hur bra det passade med Mariannekex! Denna botten kommer definitivt att användas pånytt, med eller utan salmiakmixer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar