tisdag 29 september 2015

Dumlebrookies

Nu när brookie-vågen redan i viss mån planat ut, lämpar det sig ju väl att piffa upp den traditionella brookien, om så bara genom att tillsätta lite Dumle. Detta recept mixade jag ihop som en kombination av Fazers recept på Dumlebrookies och de på bakhörnan tidigare påstötta Brookies II.


Ingredienser, bottnen:
160 g smör
100 g hushållschoklad
2 ½ dl socker
1 krm salt
2 tsk vaniljsocker
2 ägg
2 ½ dl vetemjöl

Smält smöret och chokladen tillsammans, och blanda i resten av ingredienserna. Bred ut smeten i en ugnsform på ca 20x30cm, och grädda bottnen i 200°C i 15 minuter.

Ingredienser, kexdelen:
100 g smör
1 dl socker
1 dl farinsocker
1 ägg
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
120 g Dumle

Vispa samman det rumsvarma smöret och sockret. Tillsätt ägget. Blanda de torra ingredienserna sinsemellan, och rör ner även dem i smeten. Skär Dumle-karamellerna i mindre bitar, och blanda till sist ner dem i smeten.


Bred ut smeten lite ojämnt över brownie-bottnen, och grädda i samma 200°C i ytterligare 10-15 minuter, tills kexdelen fått en gyllenbrun färg.De som gissade att brownie som botten med en segt toffelik kexdel ovanpå inte kan misslyckas gissade alldeles rätt. Dumle-brookies är nog den solklara vinnaren av bästa brookies-priset (och grattis till Bakhörnan som jag alldeles total-missade att firade sitt två-årskalas för nästan tre veckor sedan).

2 kommentarer: