tisdag 11 augusti 2015

Midsommarburgare

Till midsommarn åt vi ingalunda endast pavlova, utan också något varmt och salt behövdes. Och vad axlar den rollen bättre än några riktigt duktiga burgare. Inspirationen hittade vi i Pirkkas tidning modell juni.


Ingredienser, semlorna (12 st.):
2 ½ dl lättmjölk
1 ps torrjäst
1 ½ msk socker
1 tsk salt
2 ägg
100 g smör
7 dl semlemjöl
½ + 1 dl fröblandning

Börja med att värma upp mjölken tills den är ungefär 42°C varm. Blanda samman jästen med en gnutta mjöl, och rör ner i mjölken tillsammans med sockret och saltet. Blanda i även äggen.

Blanda samman mjölet med den halva decilitern frön, och häll i litet i taget i degen medan du blandar och knådar. Knåda i några minuter efter att allt mjöl är tillsatt, tillsätt det rumsvarma smöret i mindre bitar, och fortsätt knåda i ytterligare några minuter. Låt jäsa i skålen i ungefär en timme.

Forma degen till tolv stycken semlor. Flytta över dem till en ugnsplåt, och låt jäsa på plåten i en halv timme. Pensla med mjölk, vatten eller ägg, och strö över frön. 

Grädda semlorna i 200 °C i ungefär 15 minuter. 


Ingredienser, biffar (12 st.):
1200 g malet nötkött
1 ägg
salt och peppar

Blanda samman alla ingredienser och stek i panna på båda sidor om biffen. 


Fyll hamburgarna med biff, cheddarost, diverse grönsaker och vadhelst annat du bara kommer över! Ett litet tips: alla burgare blir bättre med bacon.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar