onsdag 26 augusti 2015

Chokladgarnerade havreflarn

Ett av mina favoritkex är Jyväshyväs Hyväset suklaakaura-kex. Då jag hittade ett simpelt recept på havrekex bestämde jag mig därför för att försöka framställa dessa goda små havrechokladkex alldeles på egen hand. Det gick som det gick och kexen blev flarn (även om boken tvärsäkert antydde att kex var vad det skulle bli), men som tur smakade gott ändå - nästan lika gott som de ursprungliga Hyväset!


Ingredienser, flarnen (~50 st.):
125 g smör
2 dl socker
1 ägg
1 dl vetemjöl
3 dl havreflingor
1 ½ tsk bakpulver

Vispa samman det rumsvarma smöret, ägget och sockret. Blanda samman de torra ingredienserna och rör ner dem i smeten.

Klicka ut en knapp matsked stora klickar deg på en bakplåtspapprad plåt. Lämna tillräckligt med utrymme mellan klickarna, så flarnen inte sväller ihop. Grädda i 200 °C i 10-15 minuter.


Ingredienser, garneringen:
200 g hushållschoklad

Här kom ajg mig för att prova på något nytt, nämligen på att temperera chokladen med hjälp av instruktionerna i Koko Suomi leipoo-vinnaren Anders Wikströms bok. Genom att temperera chokladen får den avsvalnade chokladytan en något hårdare och mer glänsande yta, samtidigt som chokladen inte smälter och smetar ut sig på fingrarna lika lätt.


Krossa chokladen och flytta över den i en värmetålande skål. Lägg skålen i vattenbad, och stick ner en temperaturmätare i chokladen. Värm chokladen medan du lätt rör om i den, tills mätaren visar en temperatur på 49 °C. Ställ skålen i ett nytt vattenbad, denna gång med kallt vatten, och fortsätt röra om lätt tills temperaturen ligger på 27 °C. Värm till sist upp chokladen pånytt, denna gång till 31 °C, och bred sedan med sked ut chokladen över flarnen, och låt stelna. Observera att mjölk- och vitchoklad kräver andra tempereringstemperaturer än mörk choklad.


Och njut sedan av den läckra kombinationen på havre och choklad.

2 kommentarer:

 1. Hej Sara! Vilken härlig blogg du har, du skriver så trevligt och man blir så sötsugen... Måste själv testa detta recept, är ett stort fan av hyväset kexen!
  H Jenni Hedström

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj tack så mycket Jenni, roligt att höra att du gillar min blogg! Och jepp, dom här är i så fall absolut värda att testa ;)

   Radera