lördag 11 juli 2015

Spiralkex

Låt oss diskutera den där jobbigheten som jag vågar påstå att alla vi av det bakande slaget varit med om. Situationen man kan undvika om man planerar, arbetar och finslipar noggrannt, men som vi i all vår mänsklighet förr eller senare ramlar över. Den gången, nämligen, när bakverken i receptboken ser så fina, harmoniska och rent av perfekta ut, medan dina egna skapelser då du tar ut dem ur ugnen i all seriöshet snarast liknar avföring.

Någon sorts spiralmönster verkar det ju vara men...
I boken Pienet leivonnaiset som syster gav åt mig i form av studentgåva för ett antal veckor sedan föll ett recept på "svartvita småbröd" mig i ögonen. Receptet illustrerades sedan av en rad vackra runt symmetriska spiralmönstrade kex. Det här ska jag testa på, tänkte jag, och kände mig tvärsäker på att jag skulle göra fullt lika fina om inte finare kex. Så här gick det:

Ingredienser (~45 st.):
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 ½ dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
1 krm salt
1 ägg
125 g smör
2 msk kakaopulver
50 g smått krossad hushållschoklad
1 msk mjölk
1 äggvita

Blanda samman vetemjölet, bakpulvret och 2 dl av florsockret. Tillsätt vaniljsockret, saltet och ägget. Skär det rumsvarma smöret i mindre bitar, och nyp samman det med de andra ingredienserna. Knåda degen jämn på ett mjölat underlag.

Dela degen i två delar. Blanda sinsemellan kakaopulvret, resten av florsockret och den krossade chokladen, och knåda in blandningen i ena degen. Låt sedan båda degarna stå i kylskåpet i minst en timme.

Och nu, nu kommer delen som inte fungerade för mig. Pröva på, och meddela mig om ni lyckas bättre än jag (det är ingen tävling). Kavla på ett ordentligt mjölat underlag ut två lika stora plattor av båda degarna. Degplattorna får gärna vara tunna, men inte för tunna - knappa 5 mm kanske.


Pensla den plattan som du vill ha ytterst på kexet med äggvita. Flytta över den andra degplattan på denna, och pensla sedan även den. Rulla försiktigt ihop degen till en tät och jämn rulle, och låt sedan rullen stå i kylskåpet i en timme.


Skär ut kex ur degrullen, ungefär 1 cm tjocka bitar. Placera ut dem på en plåt. Grädda kexen i 180°C i ungefär 15 minuter.

Ni kan kanske tänka er hur de såg ut i boken.
Men, som paps sa: smaken är desto bättre. Och hälsningar till systers kompis som alltid råkar vara hos oss på kexdagar, även hon lär ska ha uppskattat spiralkexen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar