fredag 3 juli 2015

Smörgåstårta med skinka och medwurst

Jag hör definitivt till dem som har en hel del förutfattade meningar om smörgåstårtor. De är mjuka och sliskiga, smakar bara majonnäs och saltgurka. Och bröden där emellan då, de blir ju alldeles platta och sladdriga av all vätska som de suger i sig.

Hela smörgåstårtans anticharm på ett foto.
Till studentkalaset tyckte mamsen ändå att smörgåstårta hör till, smörgåstårta lär vara något  festligt. Så jag lät mamsen bygga ihop en smörgåstårta bäst hon ville, varvid hon också byggde bäst hon ville, efter detta Kinuskikissas recept.

Ingredienser (för ca 16 personer):
16 bitar fullkornsrostbröd
8-10 bitar färdigskuren rågbrödslimpa

2 ½ dl köttbuljong för fuktning

Skinkfyllning:
200 g palvad skinka
1 ½ saltgurka
100 g purjolök
250 g pepparrotsfärskost
200 g crème fraîche
2 tsk senap

Medwurstfyllning:
150 g medwurst
2 paprikor
200 g gräslöksfärskost
200 g crème fraîche

Dekoration:
300 g naturell färskost
1 msk mjölk
persilja, gräslök, sallad, körsbärstomater, skinka, medwurst, riven ost, rädisa, gurka

Skär skinkan, saltgurkan och purjolöken i små tärningar. Blanda dessa tillsammans med färskosten, crème fraîchen och senapen.

Tärna även medwursten och paprikan. Blanda samman dessa med den andra färskosten och crème fraîchen.

Skär bort kanterna på brödskivorna, så att de får jämna och symmetriska kanter. Placera ut hälften av de ljusa bröden på en bricka som botten för kakan. En ny bekantskap för oss var de där justerbara kanterna till kakan, som är till stor hjälp speciellt just i det här uppbyggnadsskedet - kanterna garanterar att varje våning kan skäras lika stor.


Pensla bottnen med köttbuljong, bred ut skinkfyllningen över bottnen. Placera ut en våning med rågbröd, pensla öven den så gott det går med buljongen. Bred ut medwurstfyllningen, och placera ut ännu en våning ljusa bröd överst. Pensla även den med buljong. Skydda kakan med genomskinlig plastfolie, och låt stå och dra i kylskåpet minst över en natt, gärna till och med två.


Blanda i mjölken i "glasyrens" färskost, och bred ut blandningen över kakan. Dekorera enligt ditt egna estetiska sinne, med alla ingredienser du bara kommer på att använda.


Så hur klarade ifrågavarande smörgåstårta den kräsna bakbloggarens smaktest? Hör och häpna: riktigt förvånansvärt bra! Ingen majonnäs och inte allt för mycket saltgurka, smaken var riktigt okej faktiskt, just passligt saltig. Lagret med rågbröd bidrog också till att kakan inte var fullt så sliddrig och sladdrig som dessa så ofta tenderar vara. Slutsatsen är alltså: om man nödvändigtvis ska äta smörgåstårta är det denna variant man ska äta!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar