onsdag 15 juli 2015

Petit-Chouer II


Studentkalaset har nu varit framme på bloggen så till den grad att var och en säkert undrar om inte samtliga bakverk snart är igenomgångna. Icke! Idag ska vi ta en blick på petit-chouxen som jag bakade till kalaset, med ett recept som är en gnutta olikt det som vi använde i dessa första petit-choux.

Ingredienser (~50 st.):
100 g smör
3 dl vatten
2 dl vetemjöl
4 ägg

Koka upp smöret och vattnet. Flytta bort kastrullen från ugnsplattan, och häll i allt mjöl på en gång, medan du frekvent blandar om. Blanda kraftigt tills all vätska sugits in i mjölet, varvid degen torde vara en fast och ljust, ljust brunt färgad klump. Fortsätt sedan med att kläcka i ett ägg i taget, och blanda om ordentligt mellan varven.


Flytta över degen i en spritspåse, och spritsa ut deg i klumpar med en diameter på ungefär 3 cm på ett bakplåtspapper. Grädda petit-chouxen i 200° C i ungefär 25 minuter. Kom ihåg att inte öppna ugnsluckan medan petit-chouxen gräddas - att öppna ugnsluckan för tidigt är ett säkert sätt att få platta chouxer. Chouxen är färdiga då de har fått en vackert gyllenbrun färg.


Fyllningen hittade jag naturligtvis hos Kinuskikissa:
3 dl vispgrädde
200 g citronkvarg
2 tsk socker
2 tsk vaniljsocker
1 tsk kardemumma

Vispa grädden. Blanda i de andra ingredienserna. Flytta över fyllningen i en spritspåse.

Skär av hatten på chouxen, och spritsa i såpass mycket fyllning att den på ett estetiskt sätt syns mellan chouxen och hatten. Utöver denna citron-kardemummafyllning använde vi oss också av kakfyllningen som kan hittas här.


Jag är relatit nöjd med chouxen. Jag kunde ha gräddat dem ännu en minut längre. Jag gjode dem även tre dagar före själva tillstälningen. Nästa gång vågar jag säkert inte vara fullt lika djärv i förvarandet av dem. Även fyllningen satte jag redan dagen före bjudstunen, men chouxen skulle definitivt ha mått bättre av att bli fyllda först samma dag som de bjuds på. Vad gäller fyllningen tycker jag kanske inte att den var fullt lika fräsch som den kunde ha varit, nästa gång varvar jag nog citronkvargen med kvarg. Men visst smakar en lten petit-choux ändå alltid gott!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar