torsdag 23 juli 2015

Pätkispaj

Det var den första onsdagen i juli, som jag i all ro vaknade i min egna sköna säng. Jag hade ledigt från jobbet den dagen, så jag kunde lugnt ligga kvar och morgna mig hur länge jag ville. Som den ungdom jag är sträckte jag mig ändå snart mot telefonen, för att se meddelandet som sa "Grattis, där står ditt namn". Och jag rusade upp med en puls högre än den jag hade under de 200 sista metrarna av halvmaratonen.


Jag hörde till en av de 38 bästa svenskspråkiga medicinurvalsprovsskribenterna, jag ska börja studera medicin i höst! Ni känner mig - här behövs det en kaka. Receptet modifierat från chokladpajen här.

Ingredienser:
2 ägg
3 dl socker
150 g smör
140 g Pätkis (billigast i lösvikt!)
5 dl vetemjöl
3 msk kakaopulver
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
2 dl mjölk

Smält smöret och pätkisen tillsammans, och låt dem sedan svalna en stund. Vispa ägget och sockret pösigt, och rör i de sinsemellan blandade torra ingredienserna turvis med mjölken. Tillsätt till sist smör- och pätkisblandningen.

Bred ut smeten i en smörjad pajform, och grädda i 200° C i 20-25 minuter, tills det i en stickprovspinne inte längre fastnar deg. Låt kakan svalna het innan du brer över glasyr.


Glasyr:
3 msk kaffe
5 msk flytande margarin
2 tsk vaniljsocker
5-6 dl pudersocker
3 msk kakaopulver

Blanda helt enkelt samman samtliga ingredienser. Tillsätt såpass mycket florsocker att glasyren hålls lös, men ändå inte så den direkt rinner av skeden eller slickepotten du blandar med. Bred ut glasyren över bottnen.


Dekorera enligt tycke, till denna kluriga konstellation använde jag Marianne-dragéer.


Jag har märkt att folk ibland - och speciellt då jag till exempel stoppar ner fingrarna i kokhett vatten för att plocka åt mig knackkorvar - tvivlar över min intelligens. Men hej; jag kom in i medi på första försöket. Skål för mig!

2 kommentarer: