söndag 19 juli 2015

Britatårta med jordgubb och kokos

Stötte på detta recept i Yhteishyväs tidning av numret juni 2015, och tänkte att Britakakan är ju exakt den kakan som vi måste ha med oss då vi åker till landet för att fira pre-midsommar. På grund av de inte allt för ideala förhållandena vi har i vår lilla stuga blev kakan inget desto vidare estetiskt underverk, men en Brita är det för det!


Ingredienser, bottnen:
125 g smör
1 dl socker
2 äggulor
1 ½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl mjölk

Vispa samman det rumsvarma smöret och sockret. Tillsätt äggulorna ett i taget medan du fortsätter vispa. Blanda sinsemellan bakpulvret och vetemjölet, och tillsätt dem turvis med mjölken i smeten, medan du blandar om. Bred ut smeten i en bakplåtspapprad ugnsform på ungefär 20x30cm.


Ingredienser, marängen:
2 äggvitor
1 ½ dl socker

Vispa upp vitorna tills de är skummiga. Tillsätt litet i taget av sockret, medan du fortsättningsvis vispar, tills skummet blivit hårt och glänsande. Bred ut marängskummet över den tidigare bottnen. Grädda i 175° C i ungefär 25 minuter, tills marängen har fått litet färg över sig. Låt bottnen stå och svalna en stund, och skär den sedan på mitten i två delar.


Ingredienser, fyllningen:
2 dl vispgrädde
250 g kvarg
½ dl kokosflingor
½ dl socker
2 tsk vaniljsocker
½ l jordgubbar

Vispa grädden och blanda i kokosflingorna, sockretn och kvargen. Flytta över ena bottenhalvan i ett serveringsfat. Bred ut hälften av gräddblandningen över bottnen, och placera också ut ungefär hälften av jordgubbarna på fyllningen. Lyft på den andra bottenhalvan och bred ut resten av gräddblandningen över den. Dekorera med jordgubbar och vadhelst annat du kommer på att använda.På grund av den svala sommarbörjanen blev jag tvungen att använda utländska jordgubbar, som ju som känt inte smakar fullt lika mycket som inhemska. Vår kaka smakade just inte mycket med än lite kokos här och där, men jag tror stint på att saftiga jordgubbar direkt från den egna trädgården skulle åtgärda det problemet. En riktigt somrig skapelse!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar