torsdag 11 juni 2015

Sega chokladkex

Jag blev så smickrad när jag fick en kommentar i vilken jag kallades bakningsguru och -förebild, att jag mycket villigt nu rubbar det för bakhörnan så karakteristiska inläggstempot på nytt inlägg var fjärde dag. Något mumsigt utan vete var vad som önskades, och då kom jag att tänka på ett recept på sega chokladkex, som återfinnes i Koko Suomi leipoo-vinnaren Anders Wikströms nyutgivna receptbok (en bok som jag faktiskt fick i studentgåva för knappa två veckor sedan!).

Definitivt mumsigt och utan vete.
Ingredienser (ca 20 st.):
4 äggvitor
5 dl florsocker
2 ½ dl kakaopulver
2 tsk vaniljsocker
1 krm salt
100 g krossad vitchoklad

Vispa med elvisp äggvitorna till ett vitt och hårt skum. Sila i de torra ingredienserna och blanda ihop till en jämn smet. Tillsätt till sist ännu den krossade vitchokladen. Undvik att veva om för mycket, blanda och vänd bara just tillräckligt för att ingredienserna ska bli en smet.

Vad är ett kexrecept utan bajshögsbilden?
Placera med hjälp av en sked eller två ut dryga en matsked stora klumpar på  en bakplåtspapprad ugnsplåt. Grädda sedan kexen i 175° C i 8-10 minuter. Låt kexen svalna på plåten efter att du tagit ut dem ur ugnen.

Själv gjorde jag för första gången bekantskap med dylika äggvitekex då vi var i Venedig i höstas. Trots att de mycket klart kan identifieras som just kex så har de ändå vissa egenskaper som inte de vanliga vetemjölskexen har - äggvitekexen är just knaprigare i kanterna och segare i mitten.


Det ursprungliga receptet innehöll ingen vitchoklad, men för att använda slut den choklad vi hade i skåpet testade jag att blanda i även den, och inte blev kexen sämre av det, tvärtom!


Förhoppningsvis var dessa kex något som lättar både på Mymmes och andra veteundvikares kexhunger; åtminstone hemma hos oss blev kexen slutätna på nolltid!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar