onsdag 17 juni 2015

Salmiakmuffins

Salmiak tenderar ju vara den där ena godsaken som delar folket skarpt isär. Man gillar salmiak, eller så gör man det inte. Få verkar ha en riktigt neutral inställningen till godheten.

Till min subjektiva lättnad hör jag ändå till den gruppen som hur gärna som helst förtär mängder av salmiak, så till den grad att även allt från fluor-tabletter till D-vitamin gärna får vara smaksatt med ammoniumklorid. Så varför inte köra med salmiak i muffinsarna?

Ingredienser (ca 16 måttligt små):
2 ägg
2 dl socker
100 g margarin
3 dl vetemjöl
2 msk kakaopulver
1 tsk matsoda
1 tsk vaniljsocker
1 ¼ dl mjölk
1 påse (150 g) krossad turkisk peppar

Vispa äggen och sockret pösigt och blanda sinsemellan de torra ingredienserna (inklusive den turkiska pepparn). Tillsätt turvis de torra ingredienserna och mjölken i smeten medan du blandar med slickepott.

Nå visst går den ju också att blanda i skilt till sist...
Fördela smeten i muffinsformar, fyll en form till ungefär två tredjedelar. Grädda i 200° C i ungefär 20 minuter.

Muffinsarna funkar givetvis bra som så, men i experimentsyfte ville jag ändå prova på att fixa fram någon sorts glasyr av Kick-stänger.


Kick-glasyr:
5 Kick-stänger
½ dl grädde

Dela Kickarna i mindre bitar och koka dem i en liten kastrull tillsammans med grädden. Koka medan du hela tiden blandar om ända tills Kicken löst sig i grädden, låt sedan blandningen svalna en stund. Bred ut den svalnade blandingen över muffinsarna, dekorera och hugg i!Ett snabbt, gott och salmiakhungerstillfredsställande recept för vardagskvällar!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar