måndag 1 juni 2015

Nässelplättar

Det var en varm och skön söndagskväll i maj som jag packade ihop bunke, handskar och sax, och promenerade iväg till husbolagets kompost, där myllan och växtunderlaget lär ska vara frodiga och bra. Mycket väl möttes jag där av långa rader nässlor i väntan på att bli plockade. Senare läste jag dock att plockning vid roten av komposten inte är att rekommendera på grund av den kvävehaltiga jordmånen, men jag antar att allt för stora mängder nitrater kan göras av med genom förvällning av bladen.


Nässlan (Urtica dioica) är en av de mest "superfoodiga" växterna som naturligt växer i vårt land. Nässlan är en diuretisk växt, som innehåller stora mängder järn, kalsium, C-vitamin, protein och en rad andra spårämnen och vitaminer. De lämpar sig mycket väl till att plockas så här om våren eller tidigt om sommaren, eftersom näringsvärdena då är förhållandevis höga. Enligt folktro ska nässla vara bra för allt från reumatism och njurstenar till astma.

En sak som wikipedia också lärde mig var att det då finns en viss skillnad mellan näsla och vitplister (Lamium album), som ser ganska om inte mycket lika ut som nässlan. Vitplister är då den med de vita stora blommorna, medan nässlan har de där mindre hängande pripplorna. Där som nässlan bränner gör vitplistern det inte. I ett inventarium av min nässelbunke märkte jag att det mycket väl slunkit med en del vitplister i min samling också, vilket dock inte är till någon skada då vitplistern även om den inte innehåller lika höga halter av näringsämnen som nässlan inte heller är giftig.

Ingredienser:
250 g färska nässlor
2 ägg
5 dl mjölk
1 msk flytande margarin
1 tsk salt
en gnutta vitpeppar
en gnutta muskotnöt

I nätet står det att det inte är absolut oumbärligt att förvälla det vill säga på förhand koka sina nässlor. Som det stadsbarn jag är skulle jag nu ändå köra med att för säkerhets skull faktiskt förvälla dem, bara i fall att. Koka alltså upp nässlorna i vatten så att de blir mörka och lölliga, häll ut vattnet, krama ur nässlorna, och sätt dem i din degbunke.


Mixa, precis som i spenatplättsreceptet ihop alla ingredienser, så att du får en grön smet. Låt smeten stå och dra i ungefär 20 minuter, och börja sedan steka plättar. Denna gång vågade jag mig på att använda vår plättstekpanna, och smeten resulterade då i 34 plättar.Och vad smakade de då, dessa suveränt hälsosamma nässelplättarna? Nå de smakade nog nässla. Jag har aldrig ätit nässla förut, men smaknyansen var den samma som luktnyansen hos nässlans karakteristiska doft. Nässelsmaken var inte på något sätt äcklig, men precis som jag svarade på en ivrig läsares fråga: njäh, spenatplättar är nog bättre. Men nässelplättar är nog absolut värda att testa, om inte för de stora mängderna goda ämnen så för den spännande upplevelsen att stå där i busken och klippa åt sig nässelblad.


2 kommentarer: