fredag 5 juni 2015

Munkar


Precis som det förra året var tal om att göra så bakade jag denna valborg mina munkar på en riktigt vanlig bulladeg, med jäst och allt. För det är nog så man får de knaprigaste, mjukaste och bäst smakande munkarna.

Ingredienser (ca 30 st.):
5 dl mjölk
2 ps torrjäst
1 ½ dl socker
1 msk kardemumma
1 tsk salt
2 ägg
13-14 dl vetemjöl
1 dl rypsolja

Värm mjölken till ungefär 45­° C. Blanda ner torrjästen i ungefär en deciliter mjöl, och blanda ner i smeten. Blanda sedan i även resten av ingredienserna, och byt blandandet till knådande när degen börjar bli tillräckligt fast. Tillsätt oljan till sist, vid det laget då degen blivit riktigt fast och färdig.Låt jäsa under duk i ungefär en halv timme.

Fördela degen i små bullar. Stick i fingret genom varje bulle, och snurra bullen runt fingret så det blir munkar av bullarna. Gör hålet alldeles överdrivet stort och själva munken rätt så smal - den kommer ändå att dra ihop sig medan den väntar på att bli friterad.


Häll ungefär 1,5 liter rypsolja i en stor kastrull. Koka upp oljan till ungefär 180° C. Om du inte har tillgång till en temperaturmätare kan du köra med den gamla goda testklumpen, det vill säga ta en liten klump av degen och sätt ned den i oljan; om degen får en fin brun färg på ungefär en minut. Fritera munkarna i oljan, först med ena sidan ner tills den blivit lagom brun, vänd sedan på munken så även den andra sidan får litet färg. Låt munkarna rinna av sig på ett hushållspapprat underlag efter att du tar dem ur oljan.

Sockra munkarna medan de ännu är varma. Även smakandet rekommenderas göras emdan munkarna ännu är litet varma, men mjukheten håller nog i sig i någon dag efter att de friterats också. Och i vapptider smakar munkarna givetvis bäst i sällskap av hemgjord mjöd!



Glad vapp, kan man väl säga.

3 kommentarer:

  1. Hej bakhörnan! Liten fråga/önskeinläggsönskning! Har under en tid måstat äta lite speciellt och lämna bort en massa vanliga ingredienser, bl.a. vete. Att baka utan vetemjöl är rent ut sagt ett helvete (ett misslyckat försök hann jag åstadkomma innan jag gav upp). Undrade om du som bakningsguru och -förebild råkar ha nåt mumsigt på lager som inte innehåller vete? Kramkram (:

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hejsan! Har faktiskt ett jättegott chokladkexrecept på lager som int innehåller mjöl alls! Ska försöka göra inlägget färdigt snarast möjligast! :)

      Radera