tisdag 9 juni 2015

Laxpaj

För alla kalas som vi firat denna vår fastnade mamsen för ett recept på laxpaj som vi hittade hos KinuskikissaVid det tredje kalaset var gästerna med andra ord rätt så bekanta med pajen, men fortfarande orkade de berömman den, vilket ju måste vara ett gott tecken. 


Ingredienser, bottnen:
3 dl vetemjöl
1 ps (100 g) potatismospulver
150 g smör
½ dl vatten

Blanda sinsemellan de torra ingredienserna och nyp (är det så det heter?) ihop dessa med smöret. Tillsätt det kalla vattnet och blanda ihop till en jämn deg. Tryck ut degen i en smörad pajform.

Ingredienser, fyllningen:
1 lök
10 cm lång bit purjo
200 g filerad kallrökt lax
1 kruka dill
2 ägg
2 ½ dl matgrädde
2 dl riven ost
1 tsk paprikapulver
1 tsk vitpeppar
1 tsk citronpeppar

Finfördela löken och skiva purjon. Fräs på stekpanna. Skär laxen i bitar och klipp dillen. Bred ut löken och purjon på pajbottnen, och laxen på dessa.


Mums, tänker alla fiskvänner
Blanda samman alla de resterande ingredienserna, och häll ut blandningen över pajen. Grädda pajen i 200° C i ungefär 35 minuter.Till en början var jag naturligtvis något skeptisk mot allt som har med potatismjölspulver att göra, men jag kan nu intyga att det faktiskt medför en trevlig liten variation i vad pajbottnar oftast brukar vara. Prova gärna, vare sig du planerar att värda kalas eller inte!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar