torsdag 25 juni 2015

Bullkrans


Ett ytterligare säkert kalasbjud är bullkransen. Den fungerar bra som en modifikation på de traditionella kanelbullarna, samtidigt som man enkelt och kompakt får ihopbakat ett stort antal bullar i en krans. Om man vill vara riktigt säker på att allt ledigt utrymme säkert används till godo kan man dessutom mycket väl passa på att fylla bullkransens mitt med något annat smått och gott - kex som ett gott exempel.

Receptet kommer från Birkas bästa bakbok - Pirkan paras leivontakirja, och ger upphov till två stycken kransar.

Ingredienser:
5 dl mjölk
50 g jäst
2 dl socker
2 tsk salt
1 msk kardemumma
1 ägg
200 g smör
~15 dl vetemjöl

+ flytande margarin, socker, kanel, ägg

Smula ner jästen i mjölken som du värmt till ungefär 37° C. Tillsätt sockret, saltet, kardemumman, ägget och ungefär en tredjedel av mjölet. Vispa tills smeten är jämn och fin.

Tillsätt det rumstemperarade och mjuka fettet. Knåda i resten av mjölet, litet i taget. Låt den färdiga degen jäsa på ett varmt ställe i ungefär 30 minuter.

Dela den jästa degen i två delar. Kavla ut vardera deghalvan till en rektangel på ungefär 40 cm x 70 cm. Pensla ut flytande margarin över rektangeln, strö sedan ut socker och kanel över margarinet. Rulla ihop rektangeln till en tät rulle, och forma rullen till en krans på en bakplåtspapprad plåt.Använd en sax för att med ungefär en centimeters mellanrum skära upp snitt i kransen. Vik sedan varannat snitt utåt och varannat inåt. Täck med bakduk, och låt jäsa i ytterligare 30 min. Pensla med ägg och dekorera med pärlsocker och mandelspån. Grädda i 200° C i ungefär 15 minuter.

Fyll som tidigare sagt med exempelvis havreflarn, och låt gästerna ta för sig!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar