torsdag 28 maj 2015

Kakan L nr. 2

Jag fick som fick en orsak att baka en laudaturkaka under de sista veckorna av min gymnasiekarriär.


Jag hade en hemskt avancerad idé - rak, fin och rättvänd - gällande kakans utseende (eller inseende, höhö), men i ugnens inre blev idén likväl vänd på sne'. Smaken på kakan hölls dock desto bättre.

Ingredienser (ugnsform på 1,5 l):
225 g rumsvarmt smör
3 dl socker
3 ägg
5 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
2 ½ dl grädde
50 g hushållschoklad
det rivna skalet av en apelsin
½ dl apelsinjuice

Vispa samman smöret och sockret. Tillsätt äggen ett i taget och blanda vetemjölet och bakpulvret sinsemellan. Tillsätt de torra ingredienserna och gräddet turvis i smeten och blanda.

Smält chokladen och ta en tredjedel av den tidigare blandade smeten. Blanda ner chokladen i smeten och bred ut den över en ugnsplåt. Grädda i 200° C i 13 minuter - tills smeten stadgat sig ordentligt.

Ta de resterande två tredjedelarna av smeten och blanda i apelsinskalet och -juicen.

Skär ut L-formade (eller valfri annan-formadde) figurer ur chokladkakbottnen. Gör detta med hjälp av en pepparkaksform, eller genom att rita ut din form på till exempel ett bakplåtspapper och skära ut figurerna längs med kanterna på pappersformen.


Smöra och bröa en brödsform. Jag fick vara med om ett litet äventyr i bröandets värld då jag rotade omkring i skafferiet bara för att märka att vi hade slut på både skorpmjöl och kokosflingor. Jag hade redan planerat bröande med gamla surskorpssmulor då jag hittade min väg in på något familjeforum, där de rekommenderade bröande med mannagryn, något som vi mycket väl hade längst bak i ett skåp. Märket på mannagrynen indikerar att påsen har minst 10 år på nacken, men inte blir ju torrvaror som mannagryn gamla...


Bred sedan ut ett några centimeter tjockt lager av den ljusa smeten på bottnen av formen. Placera ut dina L alternativt andra figurer i en tät rad på den ljusa smeten. Kom ihåg placera ut dem med "huvudet neråt", eftersom den färdiga kakan ju kommer att stjälpas ur formen upp och ned. Fyll till sist ut med ljus smet runt dina figurer. Grädda kakan i 200° C i ungefär 50 minuter.

En litet sned men alldeles läslig bokstav.

Sammanfattningsvis var det hela ett riktigt roligt om än (möjligtvis på grund av brist i planerande) relativt tidskrävande projekt. Det där med snedheten beror högst antagligen på faktumet att ett upp och ned vänt L är en synnerligen ostabil skapelse, jag misstänker att en något mer symmetrisk figur klarar ugnsfasen anmärkningsvärt mer galant. Själva smaken ligger inte mycket långt ifrån en tigerkaka - riktigt god alltså!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar