onsdag 20 maj 2015

90-års kaka

Vad är ett lämpligt inlägg att börja med efter en två månader lång etapp med endast tidsinställt, tänkte jag. Och bestämde mig för kakan som vi fixade till momis 90-års kalas.

Vi körde med fylld kaka, för konservativa som vi är tycker vi ju ändå att fylld kaka är något som hör varje kalas till. Börjandes veckor före kalaset och fortsättandes många veckor efter kalaset så hann vi testa en hel rad olika kakbotten, i vissa fall med bättre framgång än i andra. För 90-års kakan fastnade vi till slut ändå i Kinuskikissas rullkaksbotten-recept, eftersom dylika ju redan tidigare konstaterats vara ett vinnande koncept.

Ingredienser (ett botten):
4 ägg
1 ½ dl socker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1 ½ tsk bakpulver

Vispa äggen och sockret pösigt, riktigt pösigt. Blanda samman de torra ingredienserna, sila ner dem i smeten och blanda försiktigt men noggrant i dem.

Bred ut smeten över en plåt och grädda i 200° C i 6-8 minuter, tills bottnen fått en gyllenbrun färg.

Som fyllning använde vi sedan de två fyllningar som uppträtt på bloggen redan tidigare; mellan allt som allt fyra botten bredde vi ut två lager jordgubbsfyllning och ett lager vitchokladfyllning.

Och inte var det nog med det - en 90-års kaka kräver naturligtvis något i dekorationsväg. Djärvt nog vågade jag mig på att för första gången under min bakkarriär ge prov på mina spritsningskunskaper på den riktiga kakan - inget övande och inget testande, rakt till de riktiga grejsen, så att säga. Men det gick så bra, så bra!


Den vanliga vispgrädden gjorde vi spritsbar med hjälp av vaniljkrämspulver.

Eftersom det sedan var dags för mig att rycka ut för att leka taxi (något som jag ju nog för den delen gör hemskt gärna också), så var det mamsen som fick stå för den estetiska pricken på i:et för kakan. I en fräsch och frisk stil pryddes kakan slutligen med fruktdekorationer: persika, kiwi och jordgubbar.Förutom att kakan var riktigt nätt så var den också hiskeligt god - ett bra val i fråga om fyllda kakor (kom bara ihåg att ju högre kakan är, desto mindre måste ytan på kakbitarna man tar vara för att magsäcken ska rymma dem).

I samband med denna min återuppståndelse från fysikens, kemins och biologins värld vill jag sedan uppmana bakhörnans glada läsekrets att öppna sina gyllene ordkistor: ni får gärna komma med förslag och önskemål om vilka projekt ni tycker bakhörnan ska ta sig an i framtiden. Likaså är bakhörnan hemskt intresserad av att få höra om ni under tidernas lopp själv kommit att prova något av recepten som uppträder på bakhörnan - hur många glada igelkottar av fem skulle ni ge ifrågavarande recept?

2 kommentarer:

  1. har du bra förslag på söta / salta saker att själv baka till sin studentfest ? :-) gott, enkelt och helt i lite större mängder :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Helt spontant sku jag som det söta föreslå macarons, dom är ändå i verkligheten inte så svåra att laga som man i allmänhet brukar tänka :D själv tänkte jag köra med petit-chouer (dvs tuulihattun), som man ju sen kan fylla med sött eller salt. Annat som jag kommer att tänka på är små maränger eller kanske någon sorts kex i söt väg, och någon sorts paj eller kanske såndäna smördegssnurror med salt fyllning vad det gäller det salta. Hoppas jag kunde komma med nån bra idé i alla fall! :D

      Radera