torsdag 2 april 2015

Ostgifflar

I receptmappen hittade jag ett skruttigt och flera år på nacken havande recept på ostgifflar (en enligt många mer passande översättning på juustosarvet än osthorn, nämligen). Efter ett kort googlande fann jag också receptets ursprung var annanstans än hos Kinuskikissa.

Ingredienser:
2 dl riven ost
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
½ tsk salt
½ dl olja
1 burk (200 g) gräddfil
~2 dl riven ost till fyllning och dekoration
en gnutta peppar

Blanda sinsemellan de torra ingredienserna; till dessa hör även den rivna osten. Blanda i oljan och gräddfilen, blanda med sked eller riktigt med händerna till en jämn deg.

Dela degen i två delar, platta ut dem på ett mjölat underlag. Kavla ut runda plattor av de båda degklumparna, och skär sedan båda plattorna i åtta delar.


Placera ut en liten hög riven ost i den bredare ändan av varje åttondel och strö ännu över litet peppar på varje hög. Börja rulla varje åttondel till en rulle; börja rulla från den breda ändan så att fyllningen blir inne i degkorven.


Pensla med ägg och strö ännu över lite riven ost på toppen av varje giffel för att få fram en vacker färg i ugnen. Grädda i 10-12 min i 200° C.

Ett skärbräde som jag själv har sågat, slipat (, sandpapprat) och talat nätt till!
Ostgifflarna gör sig som bäst då de är varma - ät alltså upp dem medan de är färska, eller förvara dem lufttätt och värm upp före förtäring.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar