torsdag 30 april 2015

Kinderpaj, andra tagningen

Kinderpajen utgjorde detta år något som kan klassas som påskens trendbakelse. Kinderpajen var något som man kunde stöta på på både var och varannan blogg. 


Som ni kanske minns från det föregående inlägget var första tagningen inte allt för lyckad. Den andra gången, då också äggen blev ihågkomna, blev resultatet avsevärt bättre, om inte riktigt, riktigt lyckat, skulle jag våga påstå. Receptet har sitt ursprung här.

Ingredienser, bottnen (en plåtfull):
5 dl socker
5 dl glutenfritt mjöl
2 tsk vaniljsocker
4 tsk bakpulver
6 msk kakaopulver
3 dl hett vatten
300 g smör
4 ägg

Blanda de torra ingredienserna (sockret inkluderat) sinsemellan och smält smöret. Blanda turvis hett vatten och smält smör i mjölblandningen, och blanda. Tillsätt till sist äggen, ett i taget. Det glutenfria mjölet är naturligtvis inte ett måste och går mycket väl att ersätta med vetemjöl också, men vad jag läst på olika bloggar lär pajen bakad med glutenfritt mjöl vara mycket mjukare till konsistensen än pajen bakat på vetemjöl, och jag kan definitivt intyga att våran paj blev så mjuk och len så.

Bred ut smeten i en ugnsplåt och grädda i 200° i 25-30 min - tills det på en cocktail-pinne inte längre fastnar deg. Låt pajen svalna ordentligt efter att du tagit ut den ur ugnen.

Ingredienser, krämlagret:
150 g smör
5 dl florsocker
4 tsk vaniljsocker
2 äggulor

Vispa samman det rumsvarma smöret, florsockret och vaniljsockret. Tillsätt äggulorna och vispa lite till. Bred ut krämen över pajbottnen, och låt pajen svalna ordentligt igen, innan du tar itu med det sista chokladlagret.


Ingredienser, chokladlagret:
200 g mjölkchoklad

Smält chokladen och bred ut den över krämlagret. Då pajen är kall stelnar chokladen rätt så snabbt, alltså lönar det sig inte att hälla ut all choklad över pajen på en gång. Klicka ut lite choklad åt gången, och bred så ut den över pajen sakta men säkert. 


Skär sedan pajen i portionsbitar och hugg i! Förvara bitarna i kylskåpet.

Så fyllande, så påskigt och så gott!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar