onsdag 22 april 2015

Choklad-petit fours

En produkt från ännu en bakkväll med Cesca, även känd som Bakbloggaren. Redan så här inledningsvis kan jag påpeka att våra petit fours slutade i att inte vara så petit som de kunde ha varit (på grund av att Bakbloggaren hade svårigheter med att tolka siffrorna i receptet), och att våra bakelser därför blev lite onödigt maffiga. Om bitarna ändå görs tillräckligt små, det vill säga i storleksordningen petit, så torde resultatet dock vara en rad riktigt smakliga munsbitar.

Ingredienser, kexbottnen:
175 g smör
100 g socker
125 g krossad hasselnöt
200 g vetemjöl

Vispa samman det mjuka smöret och sockret, tills smeten blir vit och fluffig. Tillsätt de krossade nötterna och mjölet, och rör ihop.

Tryck degen jämnt i bottnen på en antingen smord eller bakplåtspapprad ugnsform på ungefär 20x30 cm². Grädda i 150° C i ungefär 30 minuter, det vill säga tills kexbottnen fått lite färg i kanterna.


Ingredienser, brownie-skiktet:
125 g mörk choklad
125 g smör
1 ägg + 1 äggula
100 g socker
50 g farinsocker
½ tsk salt
30 g vetemjöl
½ tsk bakpulver
30 g kakaopulver

Smält chokladen och smöret tillsammans. Vispa ägget och äggulan i en annan skål, tillsätt sockret och fortsätt vispa. Häll den smultna chokladen i äggblandningen. Rör till sist i de torra ingredienserna, och bred ut smeten i en lika stor ugnsform som kexbottnen gräddades i. Grädda i 180° C i 35 minuter.

Ingredienser, chokladkrämen:
240 g mjölkchoklad
2 dl vatten

Smält chokladen. Tillsätt det iskalla vattnet, och vispa blandningen tills den har konsistensen av vispgrädde. Låt blandningen svalna i kylskåpet.

Ingredienser, chokladtoppingen:
250 g mörk choklad

Smält 200 g av chokladen och krossa de resterande 50 g. Rör ner den krossade chokladen i den smultna.

Nu når vi konstruktionsskedet. Skär kexbottnen och browniesen i kvadrater med en sidlängd på ungefär 2,5 cm.

Bygg ihop petit foursen genom att lägga en kexbit på bottnen och breda ut av chokladkrämen på den. Placera därnäst en browniebit på chokladkrämen, och bred till sist ut chokladtopping på browniebiten. Dekorera till exempel med jordgubbar.


Som sagt: mer av bakelse- än petit four-slag.
Men fortfarande tror jag starkt på att dessa i en rättare storlek utgör några både smakfulla och eleganta godheter!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar