lördag 21 mars 2015

Salmiak-chokladtryffel

I dessa tider av intensivt studerande finns sällan resurser för några allt för krävande bakningsprojekt. Smågodisar som t.ex. tryfflar, som inte kräver allt för mycket av varken tid, ingredienser eller tålamod är därför ytterst lämpliga bakverk. Receptet till salmiak-chokladtryfflarna hittade jag på Dr. Sugars blogg.

Ingredienser:
250 g hushållschoklad
1 dl vispgrädde
1 tsk smör
~50 g salmiakpulver/krossad turkisk peppar

Krossa chokladen. Koka upp vispgräddet. Flytta kastrullen från plattan då gräddet börjar bubbla upp ordentligt, och klicka i den lilla klicken smör. Häll sedan det varma gräddet över chokladen, och blanda om tills chokladen smultit och en jämn och slet smet bildats (om detta trots alla dina ansträngningar inte verkar villa ske: hjälp till lite med ett varmt vattenbad). Låt smeten stelna i kylskåpet i minst två timmar.

Varken sniffning eller allmän inandning av salmiakpulvret rekommenderas.
Ta fram smeten igen, och forma bollar med en diameter på ungefär 2 cm. Rulla bollarna i salmiakpulvret. Om du använder turkisk peppar-kross kan det löna sig att med mortel försöka få krosset i en litet mer pulverartad form. Förvara gärna tryfflarna i kylskåpet.


Salmiakpulvret som jag använde var sådant som man kan köpa i matbutiken i suspekta burkar från nedersta hyllan på godisavdelningen. Jag antar att man kan köpa salmiakpulver som bättre lämpar sig till bakning i fancyga bakbutiker. Jag testade också användning av mortlad turkisk peppar, vilket funkade bra också, om inte bättre än salmiakpulvret. På grund av sin kristallina struktur fastnade den turkiska pepparn i ett något tjockare lager på tryffeln, vilket också gav en bättre smak. 


Tryfflarna funkar som riktigt goda små smakbitar, de verkade smaka bra till och med åt den godisstrejkande systern!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar