fredag 13 mars 2015

Rulltårtsbakelser

I serien "det finns alltid orsak till kaka" firar vi denna gång det att jag i sällskap av familjen (utom då Nigel som varit med oss bara de senaste knappa tre åren) har bott i samma hus i 15 år. Oj vad tiden går, och så vidare.

Rulltårtsbakelser, dvs. en rulltårta på tvären, i färdigt skurna bitar har jag planerat att sätta upp på bloggen en gång förut, men den gången blev det helt enkelt bara så fula bilder att jag inte förmådde. Denna gång blev resultatet något bättre, så här ska ni få. Receptet är det gamla vanliga Ohrakas-receptet, men bara för uppfriskning av minnet ska jag skriva upp det också.

Ingredienser:
4 ägg
1 ½ dl socker
1 dl Ohrakas (kornstärkelse)
½ dl kakaopulver
1 tsk bakpulver

Vispa äggen och sockret riktigt, riktigt pösiga. Blanda sinsemellan de torra ingredienserna, och sila ner dem i smeten. Blanda ordentligt med en slickepott.

Bred ut smeten på en plåt, grädda i 225 °C i 7 minuter. Stjälp upp bottnen på ett annat bakplåtspapper och låt stå och svalna en stund, och påbörja samtidigt fyllningen.

Fyllning:
2 dl vispgrädde
1 burk vanilj-smaksatt kvarg
3 bananer

Mosa de tre bananerna, för hand om du är hurtig och med mixer om du inte är det. Bred ut bananmoset över rulltårtsbottnen.

Vispa vispgräddet, tillsätt kvargen och blanda. Bred ut ungefär en tredjedel av gräddblandningen över bananmoset, och rulla bottnen till en rulltårta.

Givetvis ska även gräddet bredas ut över hela bottnen.
Plocka sedan fram en kniv - gärna sågtandad - och skär rulltårtan i ungefär tre centimeter tjocka skivor. Stjälp upp skivorna på ett fat eller en bricka, så att den flata sidan är neråt (och uppåt också för den delen).

Bred ut resten av gräddblandningen över rulltårtsskivorna; både på och runt. Dekorera till sist med vad du anser vara passande - jag använde mig av Marianne-crush samt riven choklad.Så vill jag till sist än en gång lyfta upp allt det där goda med att dekorera sina kakverk med riven choklad. Det är snabbt, enkelt och inte ens så klottigt. Det enda vapnet som behövs är en osthyvel. Det är simpelt men ser ändå alldeles tillräckligt elegant ut. Och det är ju choklad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar