onsdag 25 mars 2015

Pätkiscupcakes

Pätkiscupcakesen uppträdde här senast för ungefär ett år sedan, då i form av bidraget till Koko Suomi Leipoo. Även om juryn tydligen inte tyckte att cupcakesen var något speciellt kan jag själv intyga att det är cupcake-genrens godare ända vi talar om - det är ju ändå frågan om Pätkis.

Denna gång bakades en sats cupcakesar till basaren på mamsens jobb, där de lär ska ha fulländat sitt syfte och gått åt enligt alla planer. Den tidigare versionen kan ni hitta här, men jag ska ändå skrifta upp receptet här under också.

Ingredienser (ca 15 st.):
3 ägg
3 dl socker
100 g (flytande) margarin
100 g hushållschoklad
4 dl vetemjöl
2 msk kakaopulver
1 tsk vaniljsocker
1 3/4 dl mjölk
140 g Pätkis-bitar

Dela Pätkisarna i 1,0-1,5 cm långa bitar. Vispa äggen och sockret pösiga. Smält chokladen och blanda ner margarinet i den, blanda sedan ihop chokladen och äggsockret.

Blanda samman de torra ingredienserna och tillsätt dem i smeten. Häll till sist i de delade Pätkisarna och blanda tills de är jämnt fördelade i hela smeten.


Fördela smeten i muffinsformar, så att ungefär 2/3 av formen blir fylld. Grädda i 200°C i 15-20 min.


Glasyren:
130 g vitchoklad
200 g färskost
½ msk citronsaft
2-3 dl florsocker

Smält vitchokladen och blanda i färskosten samt citronsaften. Sila i florsocker litet i taget samtidigt som du blandar. Tillsätt florsocker ända tills glasyren fått en bra konsistens, det vill säga en relativt fast sådan.

Bred ut glasyren över de svalnade cupcakesarna, och dekorera enligt eget tycke.

Funkar naturligtvis också bra utan någon desto vidare dekoration.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar