tisdag 17 mars 2015

Morotssemlor med honung

Det lär vara så att då man kommer hem från ett 12 timmar långt arbetspass och är trött, genomvåt och arg efter cykelfärden hem så känns det bra att få känna doften av nybakta semlor då man stiger in genom dörren. Skönt att breda smör på de varma semlorna och bara slänga sig ned framför TV:n, tycker dom.

Semlorna som det denna gång är fråga om blev berömda från jorden till himlen så att säga på ursprungssidan Siskot kokkaa. Ingalunda fann jag något fel på semlorna, men inte var de heller de bästa semlorna jag någonsin ätit. Prova om du inte har annat för dig!

Ingredienser (ca 20 st.):
5 dl mjölk
3 msk honung
1 tsk salt
1 ps torrjäst
2 grovt rivna morötter
4 dl havreflingor
~10 dl semlemjöl
50 g smör

Värm mjölken till ungefär 45 °C. Blanda i honungen, saltet och moroten. Blanda torrjästen i ungefär hälften av mjölet, häll även detta i mjölken. Börja knåda degen medan du tillsätter havreflingorna och resten av mjölet, litet i taget.

Fartfyllt foto knäppt några minuter före knådmaskinskatastrofen.
Tillsätt smöret i små klickar när degen börjar få en fast konsistens. Knåda i smöret, alternativt låt maskinen göra det för dig, och tillsätt sedan ännu litet mjöl, tills konsistensen blir bra. Akta dig för knådmaskinskatastrofer av det slag som tog plats i Bakhörnans kök: det gick nämligen så tokigt att en kniv råkade falla ned i degen, och knådapparaten tog ju naturligtvis glatt åt sig kniven som en liten utmaning. Det visade sig dock att kniven var ett allt för hårt motstånd till och med för knådapparaten från 80-talet, och där stod Bakhörnan sedan med knådapparaten och kniven i en totalt orörlig degig knut, där varken visplar eller kniv rörde på sig, och knådapparatens alla funktionsknappar, som t.ex. "lossa visplarna" eller "lyft visplarna från degen" verkade vara ur bruk. I en lätt panik över att jag potentiellt lyckats söndra mammas antika och mycket älskade knådapparat genom att släppa ner en kniv i smeten lyckades jag sedan till sist, genom att tänka vackra tankar och använda lätt våld riva loss både kniv och visplar, och tro det eller ej: knådmaskinen fortsatte fungera som aldrig förr! En lycklig fortsättning på historien alltså.

Låt degen stå och jäsa i ungefär 45 minuter på ett varmt ställe. Knåda sedan ut semlor av den storlek du föredrar, och låt dessa jäsa på plåten i ytterligare 20 minuter.


Pensla med vatten och grädda sedan i 225 °C i 15 minuter.


Någon annan som firar jul i mars?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar