söndag 1 februari 2015

Vitlökssemlor

I serien semlor stöter vi denna gång på en modifikation vid namn vitlök, denna ursprungligtvis asiatiska lökväxt som innehåller både eteriska oljor, mineraler och spårämnen, vitaminer och den antibakteriella svavelorganiska föreningen allicin.

Ingredienser, ca 20 st. (receptgrunden hittad här):
5 dl vatten
1 påse torrjäst
1 msk honung
3 vitlöksklyftor
1 tsk salt
2 dl havreflingor
~10 dl semlemjöl
½ dl olivolja

Värm upp vattnet till ungefär 45°C, blanda i honungen, de pressade vitlöksklyftorna och saltet. Bli inte rädd för varken blandningens utseende eller lukt - det blir nog bättre ska ni se!

Blanda torrjästen med ungefär hälften av mjölet. Blanda sedan ner det jäst-blandade mjölet i vätskan. Häll i även havreflingorna, och sedan så gott som resten av mjölet någon deciliter i taget, samtidigt som du knådar frenetiskt. Tillsätt oljan när degen börjar få en någotlunda fast konsistens. Fortsätt sedan med att hälla i mer mjöl vid behov, tills degen får den där inte allt för klibbiga, inte alltför hårda konsistensen. Låt jäsa på en varm plats i ungefär 45 min.

Rulla ut semlor av degen, placera ut semlorna på ett lämpligt antal plåtar. Pensla med vatten, grädda i 225°C i ~20 min.


Och jösses vad knaprigt och gott det blev! Vitlökens smak är inte stark alls, det är snarare kanske de övriga smakerna i vitlöken som kommer fram lite svagt - passar alltså också till alla de vars starka smakers smaklökar är snäppet känsligare än andras. Och faktiskt; semlorna är goda så väl då de just tagits ur ugnen som någon dag senare.

Än en gång: rekommenderas att testas!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar