måndag 12 januari 2015

Semlor med nötter och frön

Ett nytt år kommer alltid hand i hand med en förstärkt hälsosamhetstrend, och därför planerade och planerar även Bakhörnan helga årets början åt ett lite mer hälsosamt bakande. Årets början är sedan ett relativt begrepp, och det återstår att se hur länge detta tema egentligen varar.

Detta semlerecept hittade jag hos Kinuskikissa, lite grann vågade jag mig dock på att modifiera det. Jag ville inte göra alldeles vanliga semlor på bara mjöl och vatten, och det där med frön passade så bra eftersom vi hade en burk med frön och nötter (som visserligen väntade på att bli satta i en sallad) som bra lämpade sig för användning i semlor. 

Ingredienser:
5 dl mjölk
2 påsar torrjäst
1 msk honung
2 tsk salt
½ dl olivolja
1 ½ dl frön och nötter (t.ex. just en salladsblandning av dem)
10-12 dl mjöl (en blandning på vete- och semlemjöl använde jag)

Värm mjölken till de 42°C (eller kanske lite varmare också...) som torrjästen kräver. Blanda ner honungen, saltet och oljan. Tillsätt frö-nötblandningen (om du använder en blandning som innehåller nötter kan det vara bra att skära nötterna i lite mindre bitar), blanda ner torrjästen tillsammans med någon deciliter mjöl. Tillsätt mjöl allt medan du blandar, knåda när degen blir tillräckligt fast för det. Tillsätt i slutet mjöl lite i taget tills degen till sist får en bra konsistens, dvs en som inte är stenhård men som inte heller är allt för klibbig och fastnande. Låt jäsa i 45 min på ett varmt och trevligt ställe.


Och vilka glutensträngar då!
Rulla sedan degen i semlor, och placera ut semlorna på en plåt eller två. Låt jäsa i ytterligare 30 min på plåten.

Pensla sedan semlorna med ägg, och strö över några frön på som dekoration. Grädda i 200°C i 10-15 min.


Imorgon smäller det, för då åker jag och en hel del andra trevliga individer till Schweiz. Au revoir!

2 kommentarer:

 1. Haha vitsi coolt domdä "glutensträngarna" XD
  O jee ha de kiva i Zern!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehe joo dom ble ganska tuffa :D O jee tackis, de ska bli super!!! :D

   Radera