lördag 17 januari 2015

Ostsemlor

Bakhörnans hälsoboom håller i sig, med ännu fler semlerecept på kommande (i tron om att semlor är det enda hälsosamma man kan baka). Ostsemlor denna gång, med ursprungsrecept från Arlas sidor, men lite modifierat förstås.

Ingredienser:
1 påse (11 g) torrjäst
8 dl vatten (45°C)
½ dl olivolja
2 tsk salt
200 g riven ost
~ 18 dl mjöl (t.ex. en blandning på semle- och vetemjöl)

Värm upp vattnet, blanda i oljan och saltet. Blanda torrjästen i någon deciliter mjöl, och blanda ner detta i vattnet. Tillsätt sedan hälften av den rivna osten och resten av mjölet en deciliter i taget, medan du i början blandar och mot slutet knådar, alternativt använder lathetsmaskinen som knådar istället för dig. Använd så pass mycket mjöl att konsistensen blir passligt fast, bulldegig ni vet. Låt jäsa i en till två timmar.

Medan jag agerade chaufför åt systern hann en liten jäsningsrelaterad olycka ske...
Rulla ut semlor ur degen och placera dem på en plåt. Pensla med vatten eller mjölk och strö riven ost på varje semla. Grädda i 250 °C i 10-12 min.

Supergoda som varma förstås!
Bakhörnan rekommenderar!
Slutligen ska jag ju berätta att jag nu är hemkommen från den europeiska fysikens lovade centrum, och att den ivriga ju kanske kan vänta på en reseskildring av någon form!

4 kommentarer:

  1. Semlor e int de enda hälaosamma man kan baka!! ;)

    SvaraRadera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera