söndag 4 januari 2015

Cake Pops

Cake Pops - självaste djävulens påhitt. Jag har provat på dem en gång förut, och nu, efter ett drygt år, vågade jag mig på att testa på nytt. Och bättre blev det, men inte bra. Tur är att familjen lever efter "det är smaken som avgör".

Ingredienser (15-20 st.):
2 dl socker
2 dl vetemjöl
½ dl kakaopulver
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
150 g smör
2 ägg
200 g färskost (med apelsinsmak)
200 g hushållschoklad

Blanda sockret, mjölet, kakaopulvret, bakpulvret och vaniljsockret sinsemellan (hälsning till mamma: sinsemellan är faktiskt ett ord!). Smält smöret, blanda samman med de torra ingredienserna. Tillsätt äggen ett i taget och blanda.

Bred ut smeten i en ugnsform (25 cm x 30 cm), och grädda i 175 °C i 25-30 minuter. Kakan ska inte bli klibbig som en kladdkaka, utan den kan bra vara kvar i ugnen till och med hela 30 minuter (såvida den inte bränns då).

Låt bottnen kallna ordentligt. Stjälp sedan kakbottnen i en bunke, tillsammans med färskosten. Vispa med elvisp tills du har en jämn och fin smet. Forma sedan jämna och fina bollar av smeten, och ställ dem att kallna i kylskåpet en stund.

Färskost med apelsinsmak passade bra till julen, men givetvis tål andra smaker att testas också!
Tryck i en pinne i varje boll. Min erfarenhet säger att ju tjockare pinne desto bättre, eftersom risken för att bollen glider ner längs med pinnen som på ett grillspett då är mindre. Doppa varje boll i smulten choklad, och dekorera exempelvis med krossad polkagris medan chokladen ännu inte stelnat.

Någonstans läste jag att man först skulle doppa pinnen i den smultna chokladen så att bollen hålls på plats bättre - tror knappast det har någon större betydelse.
Och vilket sjå det är att krossa polkagriskarameller då!
Själv hade jag sedan inte något underlag att ställa popsarna att stå i, till exemepel ett underlag av styrox vore ju bra att bara trycka ner pinnen i. Bra går det dock säkert också att ställa popsarna i en mugg eller dylik, som blommor i en vas liksom.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar