onsdag 24 december 2014

Pepparkakshus 2014

En exakt månad bakåt öppnade jag google, alla inspirationskällors moder, för att finna någon/något att bygga upp ett pepparkakshus kring. Jag hittade allt från pepparkaksskor till pepparkaksbombförstörelser, verkade det som. Mången fint pepparkakshus har folk lagt upp bilder på, och vid fler än ett eller två kittlade det till i fingrarna i stil med att hej ett sådant där ska jag också laga.

Blev det nu sedan bra då, det kan man fråga sig. Subjektivt kan det i alla fall sägas att förra året hade mer färggrann glasyr och färre karameller. Det sägs ju att bagaren själv alltid är den mest kritiska, men jag måste erkänna att bagarens enda tanke detta år var att få inklämt så mycket godis som bara möjligt i huset. Ett halvbra beslut i kombination med en månad av totalt idrottsförbud.

En organiserad och tydlig plan hade jag att utgå från. Väl planerat är hälften gjort, säger de. 
Riktigt klassiska pepparkaksbilder bjuder jag på. 
Exempel på hur det kan se ut då organiserade jag dekorerar pepparkakor. 
Så kommer vi till själva huset.
Av orsak eller annan brukar mina pepparkakshus alltid ackompanjeras av en större eller mindre djurgård. Bilden ovan är menad att visa detta. I vänstra kanten ser ni en form som kanske någon kan gissa att föreställer rumpan på en elefant. Mellan de två byggnaderna kan även en igelkottsbak bongas. Längst till höger finns en gris, och så bör inte den fina snögubben ignoreras heller.

Utedass.
En av de otroligt fina och humoristiska idéerna jag hade för årets pepparkakshus innehöll ett utedass. Modell tog jag av exemplaret vi har på vårt egna lande, därav den sexhörniga formen. På grund av brist på pepparkaksgubbformar var det istället en ängel som fick äran att vara huvudpersonen på utedasset, och som syns så är huset så praktiskt funtat att både taket och ängeln går att lyfta bort, ifall någon skulle få för sig att kika in i byttan. Taket som nu står och skiner i sin färggranna prakt var ett litet problemstycke som fick genomgå en hel del renoveringar, men som blev helt bra till sist (efter många långa timmar).

Hela komplexet sett uppifrån. Som sagt, en hel del karameller gick det åt, vilket antagligen också syns.
Och framifrån sedan.

God jul!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar