torsdag 4 december 2014

Morotskaka II

Morotskaka på mammas femtionde födelsedag, nämligen. Ursprungligt recept från här.

Ingredienser:
4 ägg
3 dl socker
2 dl olja
1 tsk matsoda
2 tsk bakpulver
5 dl vetemjöl
1 tsk salt
1 tsk kanel
1 tsk malen muskotnöt
400 g (dvs. 4-5 st.) riven morot
50 g hasselnötskross

Blanda sinsemellan alla torra ingredienser, dvs. mjöl, soda, bakpulver, saltet, kryddorna samt hasselnötskrosset. Vispa ägget och sockret pösigt, blanda i oljan samt de torra ingredienserna. Tillsätt till sist den rivna moroten, och blanda så att smeten blir jämn och bra. 

Smörja en form med löstagbar kant, häll smeten i formen, grädda i 180 °C i ungefär 45 minuter. 

Glasyr:
200 g mjukt smör
200 g färskost
1 tsk vaniljsocker
4-5 dl florsocker

Gör glasyren medan kakan är i ugnen, så att den hinner stelna i kylskåpet en stund. Vispa alltså bara ihop alla ingredienser, och underskatta inte det där med mjukt smör. 

Skär kakan i två våningar när du tagit ut den ur ugnen, och låt den stå och svalna en stund. 


Jag är så stolt över att jag fick skuret kakan i två våningar med hjälp av endast en brödkniv!
Bred ut lite av glasyren på bottnen, plätta sedan över den andra våningen. Bred nu ut glasyr över hela kakan, och, i fall det blir fult så kan du även hälla över hasselnötskross så just inget av glasyren mer syns.

Inte riktigt 50 ljus, dock alla som jag kunde hitta i våra kökslådor.

Fyllningen kunde jag ha brett ut i ett lite tjockare lager så skulle det kanske ha syntas av det också.
Som sammandrag var det en riktigt god kaka, som nog passade som uppiggande morgonmål följande dag, då gamlingarna flydde till stugan. Ändå, så fortsätter jag min jakt efter den perfekt mjuka och saftiga morotskakan, som varken smakar för sött eller för hälsosamt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar