fredag 12 december 2014

Daim-ostkaka

Mitt i mitt ojande, vojande och hostande så hann alla de övriga medlemmarna i min familj fira sina namnsdagar, och naturligtvis skulle vi ju ha en kaka till det. Ostkaka beställdes, och daim-ostkaka blev det. Receptet hittade jag här.

Bottnen:
250 g Domino-kex
75 g smör

Krossa kexen i riktigt små smulor, pulver skulle man till och med kunna kalla det. Smält smöret, och blanda de två samman, och bred ut dem över bottnen på en kakform med löstagbar kant. Ställ i kylskåpet att vänta.


Fyllningen:
3 gelatinblad
2 msk kokhett vatten
3 st. dubbla Daim-stänger (dvs. sammanlagt 168 g)
2 dl vispgrädde
200 g färskost
¾ dl socker
2 tsk vaniljsocker

Börja med att krossa fem av de sex Daim-stängerna. Sätt gelatinbladen att mjukas upp i en burk med kallt vatten. Vispa grädden, tillsätt sockren och färskosten, och vispa lite till. Blanda ned gelatinbladen i två matskedar kokhett vatten, och häll ner gelatinvattnet i en tunn stråle i den övriga fyllningen, samtidigt som du vispar ordentligt. Blanda till sist med en sked i Daim-krosset.


Bred ut fyllningen över bottnen. Ställ i kylskåpet för att stelna, åtminstone i ungefär fyra timmar. Krossa den sista Daim-stången, och dekorera med krosset.


Relativt bra hålls kakan ihop redan efter två timmar i kylskåpet.
Den här ostkakan innehåller inte just några sådana smaker som allmänt kan betraktas som juliga, men jag skulle ändå kunna påstå att den passar bra sådär till julen också. Kanske en gnutta kanel också skulle bidra med lite julighet. Så önskade sällskapet också någon sorts sås till, kanske jorgubbssås eller hallonsås, som skulle hämta lite fräshhet i det hela. Tål att testas.

PS. Om bara en månad (och en dag) ska jag åka på den så påväntade Resan med stort R!!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar