fredag 14 november 2014

Venedig

Akta er, för nu ska bakbloggen för en stund omvandlas till en reseblogg!

Av orsak eller annan så packade alltså jag och familjen torsdagen den 23 oktober våra kappsäckar, för att sedan tidigt följande morgon stiga in i taxin, som skjutsade oss till flygfältet. Vi flaxade och flög till Frankfurt, och efter vissa kommervenker och flygplansmat som inte förtjänar sin plats på bloggen, så kom vi även fram till Venedig.

Första anblicken av Canal Grande.
Många har sagt att de besökt Venedig i några dagar, och att de tyckte att man faktiskt hinner se stället på de högst några dagar som man spenderar där. Någon var till och med lite oroad över vad vi kommer att hitta på att göra i alla de sex dagar som vi skulle bo där.

Vi bodde alltså i en bostad som vi hade hyrt, ganska nära Piazza San Marco. Vi hade inte en utsikt ut i någon kanal genom fönstret, utan mot en av de smala gångarna som vindlade mellan bostadshusen.

Piazza San Marco om natten, med San Marcos kyrka i högra kanten. 
Inte en enda av de sex dagarna vi bodde i Venedig hade vi det tråkigt, och ännu blev det massor med saker som vi inte hann uppleva. Till exempel så skulle en del av resesällskapet ha villat gå på museum eller opera, vilket vi inte gjorde.

Venedig är ju en av många, många öar. Själv besökte jag bara Murano, som är känd för sin glasproduktion, men en del av resesällskapet besökte också Lido, som vad jag förstår är lite som en badort i trakterna. 

Exempel på glasprylar från Murano.
Venedig är en hundratals år gammal stad, och arkituren därefter. Husen var faktiskt väldigt vackra (om än fuktskadade), och broarna som korsade kanalerna likaså. Det finns flera kända turistattraktioner i Venedig, men eftersom det handlar om en stad som det inte just bor annat folk än turister på, så kan man vänta sig att få trängas en del. En av attraktionerna som vi besökte är Suckarnas bro, som har fått sitt namn från den ruskiga historien att fångarna i tiderna suckandes gick över bron då de var på väg från fängelset mot sitt dödsstraff.

Ponte dei Sospiri, dvs. Suckarnas bro.
På bilden ovan syns också gondoler, som vi passade på att åka en liten tur i. På ungefär en halv timme gjorde vi en liten runda startandes från en liten kanal, fortsättandes ut i Canal Grande, och slutandes i samma lilla kanal. Helt spännande upplevelse, som kanske man kan säga hör Venedig till.

Canal Grande från gondolen i kvällsskymningen.
Folk som har besökt Venedig brukar berätta skräckhistorier om löjligt dyra pris på kaffekoppar, och löjligt dålig kvalitet på maten. Delvis alldeles sant, men det beror ju förstås på var man äter. Under vår resa lärde vi oss att på strand-, eller kustlinjen lönar det sig inte att köpa något i matväg, trors att kustlinjen absolut är värd att se på grund av de fina vyerna. Här stöter man också på alla turistkiosker som försöker sälja krimskrams allt ifrån venetsianka masker till selfie-skaft för kameran.

Kustlinjen som fungerade som underlag för den sista kilometern i maratonloppet.
Riktigt nära var vi bodde hittade vi en mysig pizzeria med riktigt god mat, som vi åt på två gånger (och en tredje gång köpte pizzan ifrån som vi åt i vår bostad). Ristorante Rosa Rossa hette platsen, som varmt kan rekommenderas. Förutom pizza hann jag också en dag äta pasta, som var riktigt god den också, med äkta pesto, ni vet.

Pizza i Rosa Rossa, med skinka, champinjoner och olika ostar. 
Naturligtvis hann vi också äta ett antal glassar under våra sex dagar. På den fronten rekommenderar jag Caffé India, där till exempel Stracciatella-glassen var en av de godaste någonsin. Dessutom var pojkarna som jobbade där riktigt söta.

Glass i stora lass, så att säga.
En sammanfattning då. Venedig är nog ett ställe som absolut är värt att se, och om man bara får chansen, så är det riktigt värt att bo på en längre tid också. Det finns massor att se, också på öarna runtomkring, liksom också på fastlandet, och det är helt enkelt fint att prova leva på ett ställe där bilar inte existerar, utan man rör sig endast till fots eller i båt. Dessutom finns det en fördel i att flyga till Venedig utanför den så kallade turistsäsongen under sommarn, nämligen att man får flyga via Tyskland, weltmeister-landet.

4 kommentarer: