tisdag 18 november 2014

Focaccia II

En dag så bakade jag focaccia enligt receptet som presenterades i det andra avsnittet av Koko Suomi leipoo. En liten grej som gjorde just den här focaccian lite spännande var det att den bakas med färskjäst (som för mig är en ny bekant, eftersom jag i-landigt nog alltid har bakat med torrjäst). En annan mystisk sak, som också tävlandena i tidigare nämnda TV-program förundrades över var det att färskjästen skulle smulas ner bland de torra ingredienserna. Mina egna upplevelser var att det funkade riktigt ok, man fick bara se till att knåda så att degen inte innehöll några stora jästklumpar sedan.

Har jag någonsin haft en bild före ingredienserna?
Ingredienser:
40 g färkjäst
2 tsk salt
3 ½ dl vatten (ca 37° C varmt)
ca 7 dl vetemjöl
½ dl olivolja
minitomater
färsk rosmarin
salt

Börja med att blanda de torra ingredienserna sinsemellan, och smula ner jästen i dem. Tillsätt oljan och det kroppsvarma vattnet. Knåda länge och utförligt, och låt sedan degen jäsa i ungefär 20 minuter. Kom ihåg att focaccia-degen faktiskt ska vara klibbig, inte som en bulldeg!

Bred ut smeten i en ugnsform (bakplåtspapperad eller ej), som du brett ut olja i bottnen på. Låt jäsa i ytterligare 15 minuter. Dekorera sedan med halva minitomater och rosmarin (tack till Irma på mammas jobb som delade med sig av sin rosmarin-buske åt oss), pensla över olja, och strö ännu ut lite flingsalt över det hela.

Så fin ser den färska rosmarinen ut!
Grädda sedan i 210° C i ungefär 20 minuter.


Ja. Focaccian blev riktigt god, riktigt värd att både äta och laga. I samma ugn lagade jag på samma gång dock också denna focaccia, och det är nog den som är favoriten, fortfarande.

Och sedan förresten, om ni är tidigt ute, och läser denna text före kl. 11.45 idag, så kan ni ju passa på att vid nämnda klockslag ta vägarna förbi Lärkan och Sofokles där uppe i andra våningen, där vi säljer en massa gott (inkluderandes både twix-brownies och inte mammas utan Annikas pizza-slicear), till abiturienternas förmån!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar