måndag 20 oktober 2014

Svamppaj

För något inlägg sedan tog jag upp det här med hösten och svampar. Här ska ni nu få ta del av svamppajen som mamma bakade en kväll. Och en annan kväll. Och varendaste en kväll sedan augusti ungefär.

Ingredienser, bottnen:
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
100 g smör
1 dl kallt vatten

Blanda de torra ingredienserna sinsemellan. Skär smöret i mindre bitar, vispa med maskin tills blandningen blivit vad man kan kalla grynig. Tillsätt det kalla vattnet och blanda kvickt. Tryck ner degen i en pajform, och låt stå och dra i pajformen i ungefär en halv timme (skämt ämnat bara för Cesca: en halv timme tar ju lika länge som hälften av en hel timme, hehe). Grädda sedan bottnen i 200 °C i 10 minuter.

Skär svamp, purjolök och paprika i mindre bitar, och fräs dem en stund i stekpannan. Bred ut över bottnen och strö över svartpeppar.


Ingredienser, fyllningen:
3 ägg
2 dl grädde
1 dl gräddfil
basilika, oregano, peppar och chilipulver

Blanda samman alla ingredienser och häll ut smeten över pajen. Strö över 1-2 dl riven ost. Grädda i samma 200 °C i ytterligare ungefär 30 minuter, med syftet att få en fin färg på ytan av pajen.

Var inte sparsam med kryddorna.

Den rätta färgen uppnådd.
Och vet ni vad. Till och med jag; kräsna och kinkiga jag har vågat mig på att smaka på denna paj. Och det var gott. Ibland gäller det att överraska sig själv.

5 kommentarer:

 1. Hej va smaskit! O bara hälften av en hel timma to de!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dat's right! 50 % av en hel timme, fö nog kommer vi ju ihåg va procent e!

   Radera
 2. Riktigt sant! Men är du säker att allting är nu rätt om du int har varit med och skriva reseptet? Tänk om nån slått in fel me pingrana??

  SvaraRadera
  Svar
  1. Voi jesus XD De dä va nog helt ok tänkt, men du sku ha sagt de tiiidigareee

   Radera
 3. Oookej! Nästa gång, nästa gång. Men du vet, de finns ju två sortets människor; dom sår int snaijar att säga o dom som förstås de fina i kråksången fastän de sku vara fel.

  SvaraRadera