torsdag 16 oktober 2014

Pätkiskaka

Minns ni när Koko Suomi Leipoo startade för nu redan länge sedan, i skrivande stund inte lika länge sedan? Nå jo, torrkakor eller kaffekakor eller vad de nu kallade det bakade de då. En inspirerad människa som jag är så bakade jag följande dag min alldeles egna torrkaka. Inget trixande där inte, en högst vanlig pätkiskaka (det ska ju trots allt finna en orsak till varför jag bakar hemma och alla de andra bakar i tv:n). Någon dag ska jag dock prova på alla recepten som de bakade enligt i tv:n också.

Ingredienser:
4 dl vetemjöl
3 dl socker
1 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
4 msk kakaopulver
150 g margarin
200 g gräddfil
6 Pätkis-patukkan, dvs ungefär 110 g Pätkisar-bitar
3 ägg

Blanda de torra ingredienserna sinsemellan. Blanda ner Pätkis-bitarna (bitar på ungefär 1 cm) i antingen flytande margarin eller avsvalnat smält margarin. Tillsätt gräddfilen och äggen i margarinblandningen. Tillsätt sedan de torra ingredienserna. Den här kakan är riktigt rolig på det sättet att smeten inte behöver vispas, men den bör ändå blandas ordentligt, så att inga överraskande mjölklumpar blir kvar på bottnen.

Smörj och skorpmjöla en kakform. Häll ner smeten i formen, försök restriktera Pätkis-bitarna lite så att all Pätkis inte hamnar på ett och samma ställe. Grädda i 175 °C i 40-45 minuter.Stjälp upp kakan ur formen genast då du tagit ut kakan ur ugnen, så lossar den bättre. Låt svalna en stund, och dekorera sedan. Jag använde riktigt vanlig glasyr bestående av vatten och florsocker, och strödde sedan choklad över. Din dekoration är upp till dig själv, hurra!


PS. Pätkis är min favorit-choklad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar