söndag 12 oktober 2014

Höstskörd

För ungefär ett år sedan publicerade jag ett liknande inlägg som jag nu har i tankarna. Svampskougen hette det. Lite lustighet där, märker ni, jag försökte fånga lite av den charmiga västnyländska dialekten i rubriken.

Här hade jag tänkt infoga en dikt som jag minns att jag skrev när jag var nio år gammal, som handlade om hösten. Jag har letat och letat, men kan inte hitta dikten. Men det var något bestående av fyra rader, av nivån höst-röst, svamp-klamp. Ni skulle ha träffat mig då; jag var ett begåvat barn!

Oberoende så är hösten ju den där svamptiden på året. Nu tänker jag dock utöka med annat smått och gott som man kan hitta i naturen om hösten, och hoppas med denna nyvunna ekologitet kunna kompensera faktumet att jag nuförtiden nästan alltid lämnar datorn i stand by-läge, samtidigt som jag vill visa åt er att jag ibland fotar annat än bara kakor.


Börjandes med denna bild. Med rödlökar lär man inte skrämma iväg några vampyrer, men, fun fact: längre fram i raden hänger även vitlökar, och därav lider vi inte av några som helst problem med vampyrer på vårat lande.


Svampar finns av alla de sorter och slag. Några kommentarer om dem: 
- Trumpetsvamparna i övre högra hörnet lär ska vara riktiga delikatesser, vilket jag fortfarande har lite svårt att tro. 
- Alla svampar är inte alltför hälsosamma, även om några kan göras hälsosamma efter upprepad uppkokning och sköljning, hälsningar till alla som skrev +11 i kemin. 
- Trattkantareller känner nu vem som helst igen, men det finns en sådandär klurig släkting, som ser lite grann ut som en trattkantarell.
- Tickorna lever som parasiter på träd. Tickor kan man koka te av om man tror på dess underverkan. Tickor kan man plocka om man hör till dem som hänvisar till allemansrätten som säger att man får plocka svampar också i andras skogar. Tickor får man inte plocka om man hör till dem som hänvisar till allemansrätten som säger att man inte får såga eller skära i träd.


Några kommentarer om bär också:
- Blåbären är rätt så vattniga (vatublashiga, eller på den västnyländska dialekten: vatublashigerta) så här långt in på hösten, men helt goda ändå.
- Lingon duger inte just till något annat än lingonsylt. Lingon bör inte förväxlas med mjölon, som exploderar som finnar om man klämmer på dem.
- Då man plockar blåbär smyger det alltid med minst ett lingon.
- Rönnbär har jag plockat bara en gång i mitt liv, och det var för tio år sedan. Då trädde jag alla de stackars rönnbären på ett snöre, och gjorde således ett fult och kliande halsband åt mig.


Honom träffade vi också på i skogen. Vi varken åt eller grillade honom, även om det var vad jag ursprungligen planerade att skriva. Jag körde heller inte över en enda groda (eller padda för den delen) på väg till landet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar