lördag 6 september 2014

Tigerartade chokladbakelser

Dessa bakade vi för någon vecka sedan med Läxklubben, då vi riktigt så där på tre-man-hand firade Läxklubbens ett-årsdag. Eftersom det var Annika som hade hittat receptet (på den här bloggen), så var det också hon som var projektledare. Jag och Jenni gjorde jobbet, för det var vi som var hungriga.

Bakelserna består alltså av ett chokladigt botten, en apelsinig färskostvåning samt en likaså chokladig glasyrvåning. Våningarna behöver inte nödvändigtvis staplas så där nätt och slätt på varandra, utan kan bredas ut lite så där på måfå, som på ett modernt konstverk, varvid det tigerartade utseendet uppnås bättre.

Bottnen:
100 g smör
1,5 dl socker
2 ägg
1 dl starkt, kallt kaffe
1 msk psylliumpulver
1 tsk matsoda
1 tsk bakpulver
1 krm salt
1 ½ dl potatismjöl
1 ½ dl majsmjöl
3 msk kakaopulver
1 dl smetana

Vispa samman sockret och det rumsvarma smöret. Tillsätt äggen, ett i taget. Blanda psylliumpulvret i det kallnade kaffet, låt blandningen förgelas i några minuter, och blanda sedan ner psylliumkaffet i äggblandningen.

Psylliumet var en ny bekantskap för mig.
Blanda sedan sinsemellan de torra ingredienserna, och vispa på låga varv ner dem i smeten. Bred ut ungefär 2/3 av smeten över en ugnsform på ca 25x30 cm.

Färskostvåningen:
200 g apelsin-färskost
1 ägg
2 msk florsocker
1 msk vaniljsocker
2 msk apelsinmarmelad

Blanda helt enkelt ihop alla ingredienser. Var inte rädd för apelsinmarmeladen; inte ens jag som inte kan kallas någon vidare vän av apelsinmarmelad märkte knappt av den. Häll ut blandningen över bottnen (inte alltför jämnt). Klicka sedan ännu ut små klickar av bottnen över färskostblandnigen, och släta ut klickarna tills ytan är så där relativt slät.


Grädda nu kakan, eller bakelserna, i 175 °C i 40 minuter ungefär. Låt kakan kallna en stund efter att du tagit ut den ur ugnen, och ta sedan itu med glasyren. 

Det ser bränt ut, men det är alltså de där utbredda chokladklickarna. 


Glasyren:
100 g mörk choklad
100 g smör
1 ägg
2 tsk citronsaft
3 dl florsocker

Smält chokladen och smöret på låg, låg värme (eller i vattenbad). Blanda i ägget, citronsaften och florsockret. Blanda tills glasyren är riktigt slät, och bred sedan ut den över den kallnade kakan.

Dekorera med till exempel chokladrussin eller Suffeli-karameller.
Skär sedan upp kakan i portionsbitar, och låt det väl smaka!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar