fredag 29 augusti 2014

Zucchinikaka

Googlandes runt på olika bakningsbloggar kom jag över detta recept på en zucchinikaka, som en modifikation av morotskaka. På den här bloggen hittade jag receptet. Eftersom mamma mycket hurtigt har odlat egna zucchinis, eller squasher som wikipedia informerar mig om att de också kan kallas, så tänkte jag att "hej den här kakan blir ju jättebra till Läxklubbens ett-årsdag på onsdagen!", då zucchinis ju nu är riktiga säsongens grödor.

Så gick det ändå så tassigt att mamma redan hade grillat och förtärt de stackars zucchinis som hon fått framodlat, och jag blev hur som haver tvungen att inhandla min zucchini själv. Här försökte jag dessutom leta fram ett bildbevis på gångna års zucchiniskördar men i min lathet gav jag upp, och ni får klara er utan bildmaterial av det slaget. Glutenfri är kakan dessutom.

Bottnen:
1 liten zucchini (återstår för dig själv att bedöma hur stor en liten zucchini är)
2 ägg
1 ¾ dl farinsocker
2 dl flytande margarin
4 ½ dl glutenfritt mjöl
1 tsk matsoda
1 tsk kanel
½ tsk malen muskotnöt
1 dl valnötskross

Riv zucchinin grovt. Blanda mjölet, matsodan, kanelet, den malna muskotnöten och nötkrosset sinsemellan. Vispa de två äggen ensamma, och tillsätt sedan sockret och margarinet.

Så rivet.
Blanda sedan de torra ingredienserna, samt zucchini-rivet i smeten. Det ser inte så gott ut, men smakar helt okej.


Bred ut smeten i en ugnsform på ca 20x30 cm. Grädda i 190 °C (vitsit jag borde börja skriva temperaturerna i Kelvin!) i ungefär 35 minuter.

Glasyr:
200 g färskost
1 dl florsocker
2 msk lime-saft

Låt bottnen svalna en stund, och fixa sedan glasyren genom att blanda ihop ingredienserna. Dekorera om du tycker om kakor med "pripel" på.

Praktexempel på "pripel".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar