fredag 15 augusti 2014

Chokladkex

Syster Emsen firade sin födelsedag för några veckor sedan, och min uppgift var att förse alla födelsedagsgäster med kex. Ljusa kex med brun choklad och bruna kex med vitchoklad. Detta kapitel handlar om de ljusa med brun choklad, vilka jag själv inte var så värst förtjust i, men som gick desto bättre åt i gästernas munnar.

Ingredienser:
175 smör av rumstemperatur
1 4/5 dl farinsocker
3/5 dl strösocker
1 ägg
2 tsk vaniljsocker
4 3/4 dl vetemjöl
2 tsk majsstärkelse
2 tsk bakpulver
250 g hackad hushållschoklad

Vispa ihop farinsockret, strösockret och det riktigt rumsvarma smöret, tills de bildar en slät och fluffig smet.

Tillsätt ägget och vaniljsockret, och fortsätt ännu vispa.

Blanda ihop de resterande torra ingredienserna sinsemellan, och vispa snabbt ner också dem i smeten, och därtill ännu den hackade chokladen. Låt därefter stelna i kylskåpet i minst 30 minuter.

Redo för kylskåp.
Klicka ut små bollar av smeten på en ugnsplåt, lämna tillräckligt med mellanrum mellan dem så de inte flyter ihop.

Välj storleken på bollarna beroende på hur stora kex du vill ha.
Grädda i 175° i ungefär 10 minuter, tills kexen fått en lämplig färg.

Och stapla sedan upp de färdiga kexen på ett lämpligt underlag.
Och hej grattis till alla dem som fått körkort under den här veckan!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar