söndag 6 juli 2014

Vitchokladostkaka

Jag har för mig att ostkakor är ganska poppis så här om sommarn, vilket kanske ligger i att de (ibland) är av den lite fräschare sorten. De är också relativt enkla att laga, speciellt om man är på landet och inte råkar ha någon ugn till sitt förfogande. Receptet till denna vitchokladostkaka tog jag i all hast från Valios sidor.

Bottnen:
ca 170 g Digestive-kex
100 g smör

Fyllnad:
4 gelatinblad
1 msk limesaft
200 g vitchoklad
200 g färskost
2 msk socker
2 äggvitor
2 dl vispgrädde

Krossa Digestive-kexen och smält smöret. Blanda ihop dessa två, och tryck ut bottnen i en form med löstagbart botten. På landet hade vi ingen form med löstagbart botten, så jag använde en vanlig form, och det funkar ju också riktigt bra förutom att kanten då inte blir så där nätt skarp och ostkakig.

Tryck ut bottnen.

Sätt gelatinbladen att blötas i kallt vatten, för åtminstone 5 minuter. Vispa ihop äggvitor och socker till ett hårt och vitt skum. Smält vitchokladen och blanda färskosten i den. Vispa också vispgrädden.

Koka upp limesaften, krama ur gelatinbladen, och blanda snabbt ner dem i saften. Häll sedan blandningen ner i vitchokladblandningen i en tunn stråle samtidigt som du vispar för brinnkära livet. Blanda till sist i äggvitevispet samt vispgräddet.

Bred ut fyllningen över bottnen. Låt stå i kylskåpet och stelna över natten. Dekorera enligt tycke, med t.ex. Marianne-crusch som blivit över härifrån, eller med säsongens bär.

Marianne-crush på.
Och med buskblåbär.

4 kommentarer:

 1. Löstagbart botten hehe, tar du ba bort bottne o lämnar kanten där ;) nämen de e nog säkert korrekt brukar ba själv allti prata om löstagbar kant :D men hitsi dehä verkar som ett bra recept - gjorde ju själv just vitchokladostkaka då efter min herkkulakko o den va int sådä hemskt speciell.. Men sku denhä va worth a try?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Joo ja lämnar kakan fast där i kanten o tar bottne bort :'D nä men ja rekommenderar, o sen speciellt om man äter någå bär där till så blir de super mumsit! :D

   Radera
  2. O ja kolla upp de; du hade rätt i att de heter me löstagbar kant :D ja ba tänkte att de sku ha vari botten nä de heter irtopohjavuoka :D

   Radera
  3. Okej måst testa:))
   Haha aijjaa din version lät nog helt bra ändå! men aa joo nu fattaa ja varifrån du fick de :D

   Radera