torsdag 24 juli 2014

Marängkaka

Marängkakan - alla tiders sommarkaka! Varje sommar går juni-månad åt till att bara vänta och vänta på att de finska jordgubbarna skulle börja mogna och komma ner i lite mer överkomliga prisklasser. Och när de gör det är det dags för marängkakan! Ohälsosamt som bara vad, men en sådan skulle man ju kunna äta fast varje dag!

I allmänhet brukar vi vara hemskt lata med vad det gäller marängbottnen, delvis just på grund av pur lathet, och delvis på grund av att ugnen på landet är av lite egen kaliber; vi brukar alltså helt enkelt köpa marängbottnen. Någon dag lovar jag att göra dem själva.

Ingredienser:
1-2 marängbotten, beroende på hur maffig kaka man vill ha
1-2 l jordgubbar, beroende på hur jordgubbig man vill ha sin kaka, och hur mycket maräng man har
2 dl vispgrädde

Skiva alla utom omkring 15 stycken jordgubbar. Bred ut lite skivade jordgubbar över marängbottnen.


Om du använder bara ett marängbotten: bred ut grädde över jordgubbarna och hoppa till det sista steget.

Om du använder två marängbotten: bred ut lite grädde över jordgubbarna, och placera den andra bottnen över gräddet. Bred ut skivade jordgubbar över den här bottnen också.



Bred ut grädde över jordgubbarna.

Och nu kommer det sista steget; dekorerandet. Dekorera med jordgubbar, antingen hela eller skivade. Mammas estetiska öga tyckte denna gång att det var bra med skivade jordgubbar ovanpå och hela runtom.

Lite rinnigt tenderar det ju att vara, men desto godare!
Sommarn klädd i rött och vitt, så att säga!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar