söndag 20 juli 2014

Mammas bärpaj

Eller Mamman marjapiirakka, som det stod i receptet som jag hittade i mammas stora gula receptmapp. Också denna kan vi kategorisera som ett sommarbakverk, dels för att pajen inte är så överflödigt söt, och dels för att sommarn kommer med alla slag av bär och andra grödor att fylla pajen med. De som är mer av choklad och vispgrädde-typen får dessvärre nöja sig med att endast baka denna till glädje för andra.

Ingredienser, bottnen:
150 g margarin
1 dl socker
1 ägg
2 dl vetemjöl
1 dl (mammas superhälsosamma) trekornskliblandning
2 tsk bakpulver

Blanda helt enkelt ihop alla ingredienser till en jämn smet/deg. Tryck ut smeten/degen i en smörad pajform.

Lite upp längs med kanterna också.
Ingredienser, fyllning:
5-6 dl bär eller dylika
200 g gräddfil
1 dl socker
1 ägg

Häll bären eller frukten eller vad helst du kommer på att använda över bottnen. 

Djupfrysta går också bra att använda.
Blanda ihop ingredienserna till påhället (ett ord som definitivt borde införas i svenska akademiens ordlista), och häll någotlunda jämnt över pajen.


Grädda i 175° i ungefär 40 minuter. Ät som så, med glass eller med till exempel vanilljsås. 

Bred ut bären över hela pajen för att inte få såna rysliga kanter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar