tisdag 13 maj 2014

Mjöd

Man måste planera valborgsmaten i god tid, och därför kommer mjödreceptet upp redan nu.

Mammas mjöd:
4 dl vatten
300 g farinsocker
200 g strösocker
2 citroner skivade
½ tsk torrjäst
russin

Koka upp hälften av vattnet och häll det över sockret, i ett så kallat mat-ämbar. Strö i jästen. Låt stå en stund, så jäsningsprocessen kommer igång. 

Skiva två citroner i lagom tjocka skivor, släng ner också dem i ämbaret. Eftersom mamma är rädd för giftsprayer på citronskalet så skalade hon dem, men det går bra också med bara tvättade citroner.

Där simmar de så nätt sida vid sida.

Häll sedan i resten av vattnet. Låt mjöden stå i ämbaret i åtminstone ett dygn. Sätt den sedan på flaska, och ploppa i några russin i flaskan också. Låt sedan flaskorna stå i ytterligare dygn, mjöden är sedan färdig när russinen flyter upp till ytan.

Här kan vi låtsas att russinen faktiskt har flytit upp till ytan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar