tisdag 29 april 2014

Ryttarkaka

Ni som läst igenom kommentarerna till vartenda ett inlägg som finns på bakhörnan har kanske noterat att jag och Julia (samt Vera, men hon har ingen blogg) redan en tid har planerat en kladdkakekväll. Detta därför att Julia fick en bok full med kladdkakerecept till julklapp, och bakhörnan lyste upp vid bara tanken på en massa kladdkakerecept inom en och samma pärm. Och så råkade det sig så bra att vi alla tre tycker hemskt mycket om kladdkakor.

Ryttarkaka hette kladdkakan som vi valde ut, varifrån namnet härstammar förblev lite oklart. Kakan består av ett kladdigt botten och en kladdig smet utbredd över kakan. Kladd för hela slanten alltså.

Bottnen:
3 ägg
4 ½ dl socker
2,25dl vetemjöl
6 msk kakaopulver
2 tsk vaniljsocker
130 g smör

Vispa ägget och sockret pösigt (javisst, det kommer att bli kladdigt ändå). Blanda de torra ingredienserna sinsemellan, blanda ner dem i smeten. Smält smöret tills det är lite mjukt i alla fall, och blanda ner även det.

Häll smeten i en ugnsform modell lite större än den vanliga lasagne-formen, och grädda i 200 grader i 15 minuter.

Före ugnen.
Påkletet:
60 g smör
1 ½ dl socker
1,2 dl grädde
0,8 dl sirap
200 g kokosflingor

Sätt alla ingredienser i en kastrull. Koka upp blandningen, men akta dig för att den inte ska brinna i bottnen. 

Ta ut kakan ur ugnen när 15 minuter gått. Bred ut kokosblandningen jämnt och fint över hela kakan. Grädda i ytterligare 5 minuter. 

Jag fick den ansvarsfulla uppgiften att breda ut påkletet.
Och efter ugnen.
Låt kakan stå och svalna och stelna en stund, och hugg sedan i. Bli inte rädd för de smått avfärdande bilderna här nedan, riktigt gott var det trots att det estetiska värdet inte låg riktigt på topp.

Servera tillsammans med mycket grädde!
Om ni förstår vad jag menar...
Och härmed vill vi varmt rekommendera för var och en att samla ihop sina vänner för en kladdkakekväll nu och då!

4 kommentarer:

  1. Namn alltså joo dedä va nog ganska heaven <3
    Fast riktigt söt så kanske int så mycket av påkletet :D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nä lite mindre sku kanske ha räckt! :'D

      Radera
  2. Ciao Sara and greetings from San Francisco, California! I love your blog. Your photos are clear and professional. And your food looks so delicious. I can imagine myself enjoying your recipes with a cup of coffee. Mmmm.
    I also write a blog about food but with my thoughts on life and relationships. Please visit. Maybe follow. That would be cool.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Wow, thank you! I'll check it out! :)

      Radera