lördag 19 april 2014

Petit-chouer

En petit-chou, flera petit-chouer - hur charmanta blir inte dessa franska låneord då man böjer på svenska.

Men petit-chouer bakade vi alltså med Cescus häromdagen, samtidigt som vi följde med Chuck Bass och hans vänner i x antal episoder.

Observant som jag var så har jag alldeles glömt bort hur receptet vi använde såg ut och var vi hittade det. Glatt så kopierar jag därför vad Cescus skrivit på sin blogg.

Ingredienser:
2,35 dl vatten
115 g smör
2 g salt
125 g vetemjöl
4 ägg

Koka upp vatten och smör. Häll i vetemjölet, allt på en gång, medan plattan ännu är på. Blanda kraftigt, tills degen blir en fast degklump.

Fast klump, eller hur?
Ta kastrullen från plattan och börja kläcka i ägg i smeten, ett i taget.

Häll degen i en spritspåse, spritsa ut klickar av lämplig storlek på en bakplåtspapperklädd plåt.

Lämplig storlek.
Klickarnas toppar kan man annars släta ut med ett blött (nedvätt skulle jag ha sagt men svenska akademiens ordlista understödde inte den tanken) finger.

Grädda i 200 grader i 20-25 minuter. Öppna inte ugnsluckan under den tiden, utan ta ut petit-chouerna när de ser så där fint gyllene ut till färgen.

Lite stolta över oss själva var vi vid det här skedet.
Som fyllning använde vi oss av en enkel ganache, det vill säga vi hällde ungefär 1 dl uppkokad grädde över ungefär 100 g delad/krossad choklad och blandade. Ta en ny spritspåse med ett litet munstycke. Stick in spritspåsen i petit-choun genom bottnen, och spritsa i fyllning. Och om spritspåsen spricker i mitten av fyllandet så tänk kreativt och använd ganachen väl!

Ett riktigt Picasso-verk!

2 kommentarer: