fredag 11 april 2014

Crème brûlée

För att fira provveckans slut, och att de flesta av oss överlevde den, så fixade vi tillsammans med Cescus och Verppen ihop en italiensk matdag. Som namnet antyder var meningen alltså att vi skulle göra italiensk mat och italienska bakverk åt oss. Crème brûlèe har dock ingenting alls med Italien att göra. Den tog vi med bara för att Vera hade en så kallad eldkastare hemma hos sig.

Ingredienser:
2,2 dl grädde
0,8 dl mjölk
5 äggulor
60 g socker
30 g kakaopulver
60 g farinsocker
1 tsk vaniljfrön

Koka upp gräddet och mjölken samt vaniljfröna. Vispa i kakaopulvret. Låt sedan stå och dra i 30 minuter.

Vispa ihop äggulor och det vanliga sockret, tills blandningen ljusnar. Blanda i också mjölkblandningen. Dela upp allting i portiosformar.

På väg in i de 90 Celsius-graderna
Grädda i vattenbad i ugnen i 90 Celsius-grader i 45 minuter.

I receptet stod det sedan att man skulle låta brûléerna kylas i kylskåpet i 12 timmar. Vi avrundade till 30 minuter, och det blev bra ändå. Som en duktig elev som kommit igenom hygienpasstenten kan jag ändå påpeka att brûléerna faktiskt bör kylas ned, och det inom fyra timmar, eftersom de annars utgör en ypperlig grogrund för bakterier och andra otrevligheter.

Strö ut farinsocker över brûléerna, och karamellisera med en eldkastare, eller något annat eldvapen.

En mängd farinsocker
En annan mängd farinsocker
Servera till exempel i sällskap av glass och italienska maränger.

Utan italiensk maräng.
Frånvaron av den italienska marängen kan förklaras med att en smärre olycka inträffade, inkluderandes gnistor på köksgolvet, röklukt i luften och maränger på balkongen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar