lördag 15 mars 2014

Morotssemlor

Mamsen gjorde en beställning på morotssemlor, och en duktig flicka som jag är så levererade jag ju. Receptet hittade jag på denna blogg.

Ingredienser:
5 dl vatten
4 tsk socker
2 tsk salt
3-4 morötter
1 ps torrjäst
1 dl havreflingor
10-12 dl semlemjöl
½ dl olivolja

Riv morötterna. Värm vattnet, och observera att morötterna kommer att kyla ner det, så det måste värmas upp till lite över den vanliga 42 gradern. Blanda den rivna moroten i vattnet.

Blanda torrjästen med en liten mängd mjöl. Tillsätt i vattenblandningen sockret, havreflingorna samt mjölblandningen med torrjästen. Häll i mer och mer mjöl samtidigt som du knådar riktigt ordentligt.

Tillsätt oljan då degen börjar kännas "ganska bra". Tillsätt efter det ännu lite mjöl, så degen får en bröddegig konsistens (varken för klibbig eller oklibbig). Låt jäsa under bakduk på ett varmt ställe i 30 minuter.

Baka ut semlor på ett mjölat underlag. Placera ut semlorna på en plåt, låt jäsa i ytterligare 10 minuter. Pensla efter det semlorna ännu med mjölk, och dekorera med havreflingor om du så tycker.

Grädda i 225 grader i ungefär 15 minuter.



2 kommentarer:

  1. Åååh, ser så gott ut!! Borde testa det där! :D

    ifancyanadventure.blogspot.fi

    SvaraRadera