söndag 16 februari 2014

Runebergstårtor

Runebergstårtor måste det ju förstås bjudas på på Runebergs-dagen, oberoende av om gammeldansen närmar sig eller inte. Jag bakade dessa enligt anvisningarna på Koko Suomi leipoo. Lite blev jag, på grund av omständigheterna, tvungen att improvisera.

Ingredienser:
200 g flytande margarin
40 g socker
70 g farinsocker
2 ägg
100 g grädde
200 g vetemjöl
70 g mandelmjöl
70 g skorpmjöl
5 g bakpulver
5 g kardemumma

Vispa sockret och margarinet pösiga. Tillsätt äggen ett i taget.

Blanda de torra ingredienserna sinsemellan, tillsätt i smeten turvis med grädden.

Smörja och skorpmjöla en muffins-ugnsform. Fördela degen i formen. Grädda i 200 grader i ungefär 10 minuter.


Låt muffinsarna kallna en stund, stjälp sedan ut dem ur formen, och placera dem upp-och-ner i vanliga muffinsformar. 

I receptet stod det att man skulle fukta tårtorna med en blandning av vatten, socker och punsch. Här passar det att fråga papsen om han råkar ha någon punsch i sitt lilla skåp. I fall av att han inte råkar ha det, så har du ändå ingen orsak till panik, nämligen så funderade vi kollektivt med papsen, och kom fram till den fixa idén att samma resultat uppnås om du istället för punsch använder jaloviina, och jämnar ut förhållandena med lite extra socker och vatten. 

Muffinsarna kan då antingen penslas med lösningen, eller riktigt doppas, om man vill ha lite mer smak.

Dekorera med en klick hallonsylt samt en ring glasyr runt hallonsylt-klicken.

Trevlig Runebergs-dag!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar